С какво да пием лекарствата?

С какво да пием лекарствата? Забравете напълно сока от грейпфрут, най-добре е с вода.

С какво да приемаме лекарствата?

Сокът от грейпфрут особено лошо се съчетава с медикаментите. Например изследване през 2000г. доказва, че той в никакъв случай не трябва да се употребява едновременно с лекарства за сърдечносъдови заболявания, тъй като в състава му влиза вещество, което взаимодейства с някои от тях и увеличава скоростта на тяхното усвояване в стомашно-чревния тракт.
Сокът от грейпфрут не трябва да се приема и от жени, които използват противозачатъчни таблетки, а също така с антидепресантите. Но най-голяма опастност представлява съчетаването на този сок с хиполипидемичните препарати. Докато черният дроб е „зает“ с разбора на съставните части на сока от грейпфрут, лекарствата циркулират в организма, тяхната концентрация в кръвта нараства, достигайки това опасно ниво, когато веднага могат да се появят страничните ефекти – поражение на мускулите и остра бъбречна недостатъчност.
„А с какво трябва да приемаме лекарствата? Само с вода ли?“, би бил светкавичния въпрос след прочетеното дотук.
Да – наистина много медикаменти е най-добре да бъдат приемани именно с вода, но това правило съвсем не е универсално. Има редица препарати, които трябва да се приемат не с вода, а с точно определена течност, за да се постигне желаният ефект.
Еритромицинът например трябва да се приема с минерална вода или мляко. Минералната вода е препоръчителна и при приемането на аспирин, сулфаниламиди /бисептол, сулфодиметоксин/. Минералната вода засилва също усвояването на аналгина, тетрациклина и успокояващите средства.
Индометацинът е най-добре да се приема с мляко. Това се отнася и за мастноразтворимите витамини /Д, К, А, Е/, както и за препаратите, съдържащи йод.
За сметка на това млякото намалява ефективността на лекарствата, сходни по строеж с белтъчините – сърдечните гликозиди, кофеина, препаратите против язва /циметидин, ранитидин/, ферментите /панкреатин, мезим/. То дезактивира препаратите на основа на тетрациклина, тъй като съдържащият се в млякото калций образува с компонентите на лекарството неразтворими съединения.
Плодовите сокове /особено киселите/ унищожават ефекта на антиацидните препарати, които намаляват киселинността на стомашния сок. Не си струва да приемате със сок /или компот/ и сърдечните гликозиди /дигоксин и други/ и сулфаниламидите /стрептоцид, сулфален и други/, които са алкални по своята химична природа /а в соковете се съдържат плодови киселини/.
Киселите плодови и зеленчукови сокове влияят отрицателно и на ефективността на антибиотиците, но обратното – значително засилват активността на аспирина, нитрофураните, парацетамола, ибупрофена.
При приемане на лекарства се въздържайте от чая. Танинът в него може да образува неразтворими съединения или да застави някои лекарства да се превърнат в утайка /папаверин, кодеин, еуфилин/.


0 Коментара
Коментирай

(required)