Великденски традиции

Безспорна истина е, че Великден е един от най-светите и почитани празници в християнския календар.

Великденските традиции по света

Но докато църковното му честване не се различава кой знае колко в страните по света, то светското е свързано с доста интересни и странни традиции и обичаи, които далеч надминават боядисването на яйца. Ето някои от най-любопитните:

Великобритания
В цялата монархия има обичай на празника твърдо сварени боядисани яйца да се пускат да се търкалят свободно от върха на тревист хълм. Тази традиция съществува от стотици години, но в различните региони се изпълнява по различен начин. Най-разпространеният е яйцата да се търкалят между два пръта, а за победител да бъде обявяван собственикът на онова, което е стигнало до подножието на хълма най-бързо, без да се счупи или пукне. Според едно старо английско поверие черупките на счупилите се яйца трябва да бъдат събрани и стрити на прах, защото в противен случай ще бъдат откраднати от вещици.
На Великден в големите британски градове и особено в Лондон се организира и така наречения „Лов“ на яйца. Всяка година жителите на английската столица ентусиазирано се включват в това събитие, провеждано на различни обществени места в града. Стотици деца и родителите им се ръководят от следи, въпроси и загадки в търсене на скритите из паркове, градини и музеи яйца. Те са не само боядисани, но и шоколадови.

Испания
През цялата седмица, предшестваща Великден, по улиците из цялата страна се организират внушителни процеси, в които членове на религиозни братства, облечени с бели роби, носят кръстове или статуи на Исус Христос. Градове като Валядолид и Малага са особено популярни с този обичай и всяка година на празника привличат хиляди туристи, любопитни да го видят. Най-зрелищни пък са процесиите в Севиля.

Германия
Германците имат обичай да украсяват дърветата в дворовете си с боядисани яйца, на които е извадена вътрешността. 75-годишният пенсионер Волкер Крафт от град Заалфелд е особено запален привърженик на тази традиция. Едно от ябълковите дървета в дома му за празника се украсява с близо 10 хиляди яйца и всяка година привлича хиляди туристи. Волкер започва да кичи дървото през далечната 1965 г. и всяка година посвещава 2 седмици на закачването на яйцата.

Филипините
В седмицата, предшестваща празника, много католици в страната взимат участие в кървав публичен ритуал, по време на който се самобичуват с бамбукови пръчки. На този обичай се гледа като средство за изкупуване на греховете, лекуване на различни болести и изпълняване на желания. Участниците в ритуала вървят боси по улиците, като се спират на всеки няколкостотин метра пред импровизирани олтари, за да слушат откъси от Библията. Католическата църква във Филипините се разграничава от кървавия обичай, определяйки го като „нехристиянски“.

Чехия
В страната съществува обичай, свързан с понеделника след Великден. На този ден момчетата удрят земята около краката на момичетата със специално изработени за целта пръчки, украсени с панделки. Вярва се, че това носи здраве и вечна младост, но е също и показател за това колко харесвана е една девойка – колкото повече удари профучат покрай нея, толкова по-добре.
в.Кауфланд


0 Коментара
Коментирай

(required)