Къде се крият микробите?

Къде се крият микробите?

Микробите са навсякъде, независимо дали това ни харесва, ще заяви почти всеки микробиолог.

В природата съществуват изключително малко среди, които са абсолютно чисти. 90% от човешкото тяло са микроорганизми, но за щастие само 1-2% от около 60-те хиляди микроби, с които човек се сблъсква всеки ден, са потенциално опасни за хората с нормален имунитет. Съществуват определени места, където концентрацията на вредни микроорганизми е особено висока.

Пералнята – също е пълна с гадинки, в средно количество бельо, еднократно поставено в пералнята, се съдържат около 100 милиона бактерии E.coli.

Скоростния лост на автомобила – средно по него има около 200 вредни микроорганизма на кв. см.

Двигателят на автомобила – това е едно от най-мръсните места в колата заради съответния температурен и вентилационен режим.

Телефонните апарати – скорошно изследване показва, че по 20% от клетъчните телефони има повече вредни бактерии, отколкото по кухненската мивка.

Дамските чанти – много от жените ги оставят или носят на различни обществени места, където концентрацията на вредни микроорганизми е особено висока.

Детските седалки в автомобила – превозването на много пътници в колата, особено на деца, води до микробна контаминация на всички повърхности, особено на така наречените детски места, откъдето микроорганизмите могат лесно да попаднат върху тялото на детето.

Бутоните – от всякакъв вид. Те са по-трудни за почистване.

Купето на автомобила – най-мръсното място, разбира се, са изтривалките, върху които има над 200-250 микробни тела на кв.см.

Тоалетната в самолета – въпреки редовното им почистване самолетните тоалетни се използват от много хора за кратък период от време, поради което те са „идеално“ място за пренасяне на вируси и бактерии.

Кухненската дъска за рязане – върху нея много често се намират средно 200! пъти повече фекални бактерии, отколкото върху седалката на тоалетната чиния.

в.Уикенд


0 Коментара
Коментирай

(required)