Кипър събира Запада и Ориента

Кипър – бит и обичаи

Битът и обичаите на кипърци са смесица между източноправославните и ислямските канони. Населението на Кипър е разделено на два етнически лагера – източноправославни християни, които се определят като гърци, и сунитски мюсюлмани от северната част на острова, които се определят като турци.

Затова обичаите на населението се определят от източноправославния или сунитския празничен календар. Към това се прибавят и вярванията от античността, които, доминирани от християнските традиции, са почитани и днес. Пример за това е пролетният празник Катаклисмос, който, от една страна напомня за раждането на Афродита, а от друга – за християнската вяра за Възкресението. най-важният празник в страната е Великден. На Разпети петък по традиция из улиците се носи фигурата на Христос, положена в ковчег, а вечерта на Велика събота върху клада се изгаря фигурата на Юда.
Кипърската кухня е странна смесица от Запада и Ориента. На острова си дават среща европейската и арабската култура. Затова и кухнята е едно отражение на разнообразните влияния. Естествено, съществуват и типични кипърски специалитети. За кипъреца яденето е изначалният начин за общуване, всяка комуникация започва и завършва на трапезата. Местните хора се славят със своето „традиционно кипърско мезе“. „Мезе“ не е име на определено ястие, а на множество и разнообразни продукти, обикновено нарязани на дребни парченца. Според обичая традиционните мезета се сервират като основно ястие със сиренето халуми и ракията зивания.
По своята същност мезето представлява богато меню, включващо за всекиго по нещо. Всяка уважаваща себе си кръчма вкарва поне двадесет различни блюда в едно мезе. Ако пристигате в Кипър за първи път и седнете в ресторант, който предлага мезе, никога, ама никога не си поръчвайте основно ястие, освен ако не сте решили да се самоубиете чрез преяждане. Само мезето е достатъчно да преядете. Както и на повечето места около средиземноморския басейн и тук преобладават морските храни. Традиционна е и салатата „Кипър“ от варени зеленчуци.

Всеки народ, всяка нация, всяка държава по света има своите кулинарни традиции. Дори да не сте в състояние да пътувате и да опитвате безбройните ястия, които се предлагат на Земята, можете да направите вашето пътешествие с нож и вилица в ръка – сгответе по рецепти така, както го правят в различните кътчета на света.
Рецепта Калмари от Лимасол
Необходими продукти:
1 кг. калмари
1 л. краве прясно мляко
2 яйца
100 гр.галета
Начин на приготвяне:
Сварете калмарите в подсолена вода. Обелете им кожата и почистете от хордите. Нарежете ги на тънки кръгчета. Оставете ги за 24 часа в хладилника, залети с прясното мляко. Отново ги варете до пълно омекване – около 1 час. След това потопете калмарите в разбитите яйца, галетата и пак в яйцата. Изпържете ги в горещо олио.
Сервирайте ги с пържени картофи и зелева салата.
Добър апетит!


0 Коментара
Коментирай

(required)