За добър сън

Добрият сън пази от диабет и високо кръвно.

 

Добрият сън пази от диабет и високо кръвно

Всеки иска да се събужда сутрин с усмивка, зареден със свежи сили и енергия. В динамичното и напрегнато време в което живеем, за да си осигурим това малко, но много важно „щастие“, е изключително важно да спим добре и пълноценно. Качеството и количеството на съня са определящи за това колко работоспособни ще сме на следващия ден и дали ще сме здрави. Спазвайте следните съвети, защото добрият сън предпазва и от диабет, и от високо кръвно.
Спете на удобен и стабилен креват. Трудно се спи, когато леглото е твърде малко, твърде меко, много твърдо или прекалено старо.
Спортът повишава сърдечната и дихателната активност, намалява стреса, безпокойството и безсънието. Но избягвайте да спортувате 3 часа преди лягане. Адреналинът, който тялото отделя по време на спорт, мое да ви държи будни.
Яжте балансирано през деня. Не яжте много или тежка храна в рамките на 4 или 5 часа преди лягане. Опитвайте се да избягвате храна, която причинява затруднено храносмилане.
Намалете приема на кофеин. Избягвайте напитки като кафе, чай или безалкохолни, съдържащи кофеин в рамките на 6 часа преди лягане. Пиенето на алкохол преди лягане пък може да предизвика нарушен и повърхностен сън.
Създайте отпускаща атмосфера в помещението за отдих. Направете така, че да асоциирате спалнята си с удоволствие и почивка, а не със стрес и напрежение. Не слагайте телевизор край леглото!
Направете си ритуал за сън. Практикувайки едни и същи неща преди лягане всяка вечер, изпращате сигнали до тялото си да се приготви за сън.
Избягвайте опитите да заспите на всяка цена. Колкото повече усилия полагате, толкова по-трудно ще ви е да успеете.
Спазвайте определени часове за сън и ставане. Сверете своя вътрешен часовник, като лягате и ставате по едно и също време всеки ден-дори през уикендите.
Нагласете температурата правилно. 16 градуса е подходяща температура за спокоен сън, докато температури над 24 градуса е по-вероятно да ви причинят безсъние. За максимален комфорт по време на съня носете свободни дрехи, направени от естествени материали като памук, вълна или коприна.
в.Уикенд
снимка:интернет


0 Коментара
Коментирай

(required)