Спанакът

Спанак

Спанакът се храни от предшественици

Ако искате спанак в градината още преди да е дошла зимата, трябва да го засеете през септември, дори още в края на август. Искате ли обаче да го имате в ранна пролет, октомври е подходящият момент за сеитбата. Засеете ли го в края на зимата, ще го имате в по-късна пролет.
Спанакът е студоустойчиво растение. За да започнат да никнат семената, са нужни само 3-4 градуса. Пониците издържат и до минус 6-8 градуса, а вкоренилите се растения не се боят и от минус 20, особено под снежна покривка.
Непретенциозен към температурата, спанакът е взискателен към почвата и нейната подготовка. Хубави листа прави на дълбоки плодородни почви, каквито са в повечето дворни градини. Мястото му е освободеното от фасула, доматите, пипера, картофите.
Площта се почиства старателно от растителните остатъци на предшественика и почвата се обработва дълбоко. Специално торене не е нужно, защото спанакът ще се възползва от обилното торене на предшественика, но все пак малка добавка на азотни и фосфорни торове е желателна. Когато почвата в дворната градина е бедна на органично вещество и предшественикът не е торен с оборски тор или компост, употребата на 4-6 кг. на 1 кв.метър угнил оборски тор или компост е полезна мярка. Семената може да засеете в браздички на разстояние 20 см. една от друга и плитки до 3-5 см. След заравняването това е и дълбочината на сеитбата. Ако успеете да засеете по 2,5-3 г. семена на квадратен метър, ще имате нормално гъст посев.

в.Уикенд


0 Коментара
Коментирай

(required)