Интересно за бакшишите

Историята на бакшишите

Историята и истината за бакшишите

Всеки е попадал в ситуация, в която се е питал – да оставя ли бакшиш или не, и ако да – колко…

За изкуството да се дават бакшиши са необходими малко повечко практика и разбира се – известни познания и култура.

Трудните въпроси
Обичайният сценарий – отивате на фризьор и оставате особено доволни от обслужването и новата си прическа. Накрая обаче идва ред да платите и логично у вас се поражда въпросът – да доплатите ли за качествената услуга, която сте получили и как точно да го направите? Бързо да закръглите сметката на касата или деликатно да бутнете банкнота в ръката на фризьора?
Всъщност усещаме ли кога е уместно да оставим бакшиш и колко всъщност е редно да е той? Дали да дадем нещичко на портиера в хотела, когато ни повика такси, или на момчето, което ни носи пицата вкъщи?

Смисълът на бакшиша
Да, известните и богатите са свикнали да бъдат обгрижвани с изключително внимание, а бляскавият живот, който водят, ги е научил как да се оправят с финес в тази деликатна иначе материя. Пък и те могат да си позволят непрестанно да оставят бакшиши, нали така? Не по този начин обаче стои въпроса с болшинството от нас, обикновените хора, за които цялата тази работа с бакшишите предизвиква винаги лек конфуз, а нерядко и тревожност. Естествено, не е възможно да оставяме бакшиши ежедневно и навсякъде, но пък етикетът и доброто възпитание изискват в случаите, когато сме изключително доволни от личния си фризьор или козметик, да им оставим нещичко отгоре върху сметката. Ако свикнем редовно да даваме бакшиш, винаги ще получаваме от въпросните хора ВИП-обслужване, а това е нещото, което повечето от нас желаят, нали така?!
С други думи – хората от обслужващия сектор обикновено заслужават бакшиш, ако предлагат услуга на високо ниво.
Друг начин да се отблагодарите за редовното внимание, което получавате, е да правите малки подаръчета за Коледа или рожден ден. Въпросът не е толкова в размера на бакшиша или в стойността на подаръка, колкото в жеста. С подобно внимание, когато го оказвате на онези, които ви правят щастливи, вие всъщност им отправяте своята признателност, показвайки им, че оценявате това, което и те правят за вас.

Къде, колко?
Но все пак – колко точно пари да оставяме като бакшиш? Това, разбира се, е въпрос на личен избор, но малък или голям, бакшишът винаги трябва да бъде даден със съответния жест на благодарност. И макар всичко да е наистина много условно, има нещо, като неписано правило: 10 % на таксиметровите шофьори, от 5 до 10 % на фризьорите. В ресторантите проверявайте сметката си – ако обслужването не е включено в нея, етикетът изисква да оставите от 10 до 12 % отгоре.
Доставката на стоки у дома обикновено е включена в цената на цялостната услуга и не е нужно да оставяте бакшиш, но няма да е неуместно да закръглите сумата. Друга сфера на услугите, в която невинаги знаем как да постъпим, е барът. На самия бар не е задължително да давате бакшиш, но е добре да оставите на сервитьорите, ако сте седнали на маса.

Двете школи
Големият въпрос, който вълнува хората от сферата на обслужването в почти целия цивилизован свят, е дали бакшишът да бъде включван в сметката. В момента сме поставени между две културни концепции – едната е френският маниер за плащане на сметка със задължително включен бакшиш, а другата – американският начин на оставяне на бакшиш според степента на удовлетвореност от ползваната услуга. Естествено, нищо не пречи да оставим допълнителен бакшиш дори тогава, когато той фигурира в самата сметка, но това се прави в по-редки случаи, когато наистина сме изключително доволни от оказаното ни внимание.

Да овладеем тънкостите
Приемете бакшиша като форма на регулиране на качеството на пазара на услуги, а не като някаква принудителна повинност, която трябва да изпълнявате дори и да не ви се иска. Променете отношението си към жеста на даване на бакшиш и ще видите, че ще започнете да го изпълнявате с все по-голяма лекота и комфорт и съвсем точно ще започнете да преценявате ситуациите, в които трябва да реагирате по съответния начин.
Няма да сте никак прави да „наказвате“ сервитьора, оставяйки го без бакшиш заради неща, които не зависят от него, като например недопечената пържола или гръмогласния ви съсед по маса. Не се притеснявайте обаче да го лишите от съответния процент поради проявената от него немърливост или непрофесионализъм /например за случаите, когато се налага вие да му напомняте за съществуването си!/.
Тънкост е и самото даване на бакшиш – трябва да е наистина много тактично и етично. Винаги когато отивате на заведение или фризьор например, погрижете се да имате няколко дребни банкноти на разположение. Поставете парите в ръката на човека внимателно, но уверено, като едновременно с това произнесете с усмивка: „Благодаря!“.

Толкова е лесно, когато знаеш как да го направиш!

Универсален гид за оставяне на бакшиши по света:

Австралия
В някои части на страната оставянето на бакшиш се счита за обида, тъй като едва ли не предполага, че тези хора не са добре платени. В големите туристически обекти обаче оставянето на бакшиш е желателно.

Австрия и Германия
Когато се храните в австрийско или немско заведение, вежливо е да оставите допълнително 5%.

Белгия и Холандия
Таксиметровите шофьори и персоналът на заведенията там очакват по-скоро да закръглите сметката отколкото да оставяте определен процент бакшиш.

Канада
Тук е възприет британския маниер за оставяне на бакшиш – от 10 до 20 %, в зависимост от качеството на услугата. Това правило важи както за ресторанти и барове, така и за таксита и доставка на храна по домовете.

Китай
Като чужденец вие сте таксуван много по-високо от местните, така че спокойно мажете и да не оставяте бакшиши.

Франция
По закон в сметката ви от ресторанта са включени 15% за обслужване. Разпространено и желателно е обаче да прибавите още 5% отгоре.

Италия
Дори ако на сметката ви пише „с включен бакшиш“, прибавете отгоре още 10%. Проверявайте сметката си в хотела и имайте предвид, че там тя е с 15 до 18 % по-висока заради включения към нея задължителен бакшиш.

Япония
Оставянето на бакшиш в Япония се счита за върха на грубостта. Иронията е, че обслужването там е на едно от най-високите нива в цял свят, затова туристите винаги искат да се отплатят по някакъв начин. Все пак, имайте предвид, че тук бакшишът е табу и никой не го приема добре.

Мексико
Мексиканците също са усвоили амеликанския начин за оставяне на бакшиши, така че като започнете от таксиметровите шофьори и стигнете до куриерите и камериерките, на всички задължително се оставят бакшиши, за съжаление обаче качеството на услугите е на много ниско ниво.

Нова Зеландия
Тук бакшишите почти не съществуват.

Португалия
Когато хапвате някъде навън в Португалия, обикновено бакшишът е включен в сметката, но все още е прието да се оставя допълнително 1% отгоре.

Испания
В някои части на Испания набакшишите се гледа като на обирджийство, но е напълно нормално за туристите да оставят между 5 и 10 % в ресторантите например. Ако пък пътувате в такси /това важи също и за Франция и Португалия/, се препоръчва оставянето на 10 до 15 % бакшиш.

Южна Африка
Бакшишите са нещо свойствено за тази страна. Предвидете по около 5 % на куфар за пиколото в хотела, 20 % за таксиметровите шофьори и между 10 и 15 % за сметката в ресторанта.

САЩ
Родината на бакшиша! Забележете, че никак не е любезно да давате монета, винаги имайте на разположение банкнота. В ресторант е прието да оставите от 15 до 20 % от сметката като бакшиш. От вас се очаква да плащате също и на хотелския персонал, както и на таксиметровите шофьори. Плащайте и за доставките по домовете, на портиерите и дори на бензинджиите. В Америка не е рядко срещана практика да видите дори буркани, в които се пускат бакшишите.

Правилата на бакшишите


0 Коментара
Коментирай

(required)