Пътешествие из другата Европа

Пътешествие из другата Европа

Италия, Франция, Испания, Португалия, Великобритания и останалата част от Западна Европа отдавна са фаворити, когато става дума за пътуване или почивка на континента. Страните от Източна и Централна Европа обаче през последните години стават все по-популярни сред предшествениците по света. Основната причина са в пъти по-ниските цени на хотелите, храната и напитките в сравнение с тези в западните страни – факт, който в условията на световна икономическа криза съвсем не е за пренебрегване, както и това, че далеч не са толкова претъпкани с туристи.
Списъкът на градовете от Централна и Източна Европа, чиито красота, култура и богата история си заслужава да се видят и опознаят, е дълъг. Предлагаме ви няколко идеи в тази посока:

Любляна, Словения

Любляна, Словения

Това без съмнение е един от най-красивите градове в Източна Европа. Сгушен във високопланинска долина и пресичан от река Любляница, той е изключително живописен и много подходящ за разходки пеша. През топлите месеци улиците му се изпълват с младежи на велосипеди, а собствениците на многобройните кафенета изкарват масички директно на тротоарите. Особено интересен е Стария град, в който липсват големи атракции, но затова пък е пълно с великолепни галерии и музеи. Смесицата от къщи в бароков стил, църкви и мостове създава неповторимо усещане у пътешественика, като дори модерните комплекси са изградени така, че да не нарушават историческата цялост на градския пейзаж.
Сред местата, които задължително трябва да посетите, са средновековният замък, разположен на един от хълмовете в града, както и откритият пазар, откъдето можете да си купите различни видове сирене, хляб и месо. Ако сте любители на нощния живот, в никакъв случай не пропускайте да посетите един от баровете, разположени в баржите, плаващи по реката в местността Спика.

Краков, Полша

Краков, Полша

Градът е сред най-посещаваните в Полша и има защо. В него се намира най-големият средновекавен площад в Европа – част от Стария град, който е с невероятно богата история и изключително атрактивен. Запазен като по чудо от опустошенията на Втората световна война, той има впечатляващо разнообразна архитектура-от готическа до ренесансова. Другите места, които не бива да пропускате, са небезизвестният еврейски квартал, в който някога са живели 65 хиляди евреи, а в момента броят им е едва около 200, както и дворецът Вавел.
Не си тръгвайте от града, без да сте опитали прочутите му пирожки и борш ш без да сте посетили един от многобройните барове в Стария град.

Будапеща, Унгария

Будапеща, Унгария

Разположена на двата бряга на река Дунав, унгарската столица е любима дестинация на много туристи от Западна Европа, Северна Америка и дори Азия. В архитектурно отношение градът е изключително впечатляващ, а историческите и културни забележителности, музеите и галериите-многобройни. Сред най-големите туристически атракции са сградта на Парламента, Рибарските кули, Кралския дворец и църквата „Св. Матияш“.
През нощта Будапеща е не по-малко вълнуваща, особено през топлите месеци, когато в градските градини се организират партита на открито, продължаващи до сутринта.
Ако сте почитатели на шопинга, посетете мола „Уестенд“-един от най-големите в Централна Европа. В случай че си падате по по-декадентските удоволствия, се поглезете с посещение в една от градските термални бани.

Талин, Естония

Талин, Естония

С многобройните си готически сгради, приличащи на излезли от приказките, естонската столица създава усещането, че времето там е спряло. Това важи в най-голяма степен за Стария град, който е сред малкото почти изцяло запазени средновековни градове в Европа. Можете да прекарате дни наред в разходки по тесните калдаръмени улички сред високите каменни стени, а в почивките да похапвате вкусни и евтини сандвичи с черен хляб в някое от многобройните кафенета. Талинските барове също не са за пренебрегване, защото имат изключително интересен интериор, но все пак внимавайте с алкохола, тъй като той почти без изключение е местно производство.

Котор, Черна гора

Котор, Черна гора

Черна гора не се радва на особена популярност сред туристите по света, включително и тези от другите европейски страни. Още със стъпването си в крайбрежния Котор обаче ще почувствате, че той е от местата, които няма да ви е лесно да забравите. В продължение на повече от 3 века градът е бил под влияние на Венецианската република и това е оставило траен отпечатък върху архитектурата му, която е изключително впечатляваща. В никакъв случай не пропускайте да се разходите до залива, в който пристанището е запазено в старинния си вид. То, заедно със стената, ограждаща града, са причините Котор да бъде включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.
в.Кауфланд


0 Коментара
Коментирай

(required)