7 хитринки да се отървете от праха в дома си

7 хитринки да се отървем от праха в дома си

Вероятно и на Вас Ви е писнало да бършете всекидневно праха от мебелите, пода и аксесоарите в дома си, а след това прахът отново да се натрупва с мигновена бързина. За да спечелите тази постоянна и неравна битка, Вие се нуждаете от специална стратегия. Ето няколко идеи в тази насока:

1. Поддържайте пода в гардеробите, коридорите и дрешниците лесен за почистване
Тези места са особено податливи на събиране на прах, тъй като дрехите са постоянен източник на влакна и мръсотия, внесена отвън. Що се отнася до антретата и коридорите, то там е мястото, където се държат обувките и връхните дрехи, което ги прави особено податливи на задържане и разнасяне на праха;
– Поставете обувките и аксесоарите в кутии /торбички/ върху рафтовете;
– Приберете дрехите, които обличате рядко;
– Поддържайте пода подреден.

2. Сменяйте спалното си бельо ежеседмично
Леглото Ви е основен източник на прах, тъй като събира множество частици от човешката кожа и влакна от тъканите. При смяната обаче сгъвайте използваните чаршафи внимателно, за да намалите разпространението на праха наоколо.

3. „Уловете“ праха, а не го разпръсквайте из помещението
Стандартните почистващи пособия от пера и сухите кърпи за почистване на прах поемат част от праха, но по-голямото количество от него се разпръсква наоколо. Влажните парцали, както и специалните кърпи за почистване, които привличат и задържат частиците, вършат много по-добра работа. Прахосмукачката използвайте по възможност само на места, които няма как да почистите с кърпа.

4. Изтупвайте редовно килимите.
Техните влакна и дори подплатата отдолу задържат огромни количества прах и мръсотия, които се напластяват там и се разнасят при всяко стъпване отгоре. Добре е да избягвате големите килими и мокетите, като ги замените с дървен паркет, линолеум или коркова настилка.

5. Изтупвайте редовно възглавниците и седалките на мебелите.

6. Докато почиствате къщата, почиствайте и въздуха.
Всички прахосмукачки раздвижват праха в стаята при почистване заради специалната приставка – четка и заради изходното въздушно течение в задната им част. Една част от този прах се връща на вече почистената повърхност. Ако разполагате с пречистваща фиртърна система на климатика си, тя би могла да поеме част от този прах, преди той да се задържи някъде. Друг вариант е да отворите всички прозорци в помещението.

7. Изберете правилното приспособление за почистване.
Винаги, когато е възможно предпочитайте да използвате вместо прахосмукачката или метлата специални кърпи за почистване с дръжка – например такава с микрофибърно покритие, което абсорбира отлично праха и мръсотията.


0 Коментара
Коментирай

(required)