Надвийте стреса със 7 супер храни

Надвийте стреса със 7 супер храни

Освен че оказва негативен ефект върху нагласите ни по отношение на света, стресът е в състояние и да понижи жизнените ни показатели. Той прави тялото по-уязвимо на атаките на болестотворните микроорганизми, като на свой ред също причинява редица болести. Ето защо при първите индикации, че стресът атакува тялото ни, трябва да му се  противопоставим. А един от най-лесните и в същото време препоръчвани методи е чрез храната. Затова ето кои са тези храни, които успешно се справят със стреса.

1. Спанак – зеленото растение е незаменим източник на магнезий, който спомага за поддържането на стресовия хормон кортизол в приемливи граници. На свой ред недостатъчната консумация на храни, богати на магнезий, може да се превърне в причина за появата на главоболие и отпадналост.
2. Мазна риба - рибните деликатеси, и по-точно тези, които са приготвени от по-мазните видове риба, носят на организма ценни омега-3 мастни киселини. Те спомагат за регулиране на настроението, като не позволяват повишаването на стреса и неутрализират депресията.
3. Портокали – оранжевият плод е с особено високо съдържание на витамин С. Редица проучвания определят именно този витамин като естествен враг на стреса. Храните, в които се съдържа, едновременно понижават нивата на стресовия хормон и укрепват имунната система.
4. Черен чай – той спомага за успешното възстановяване след напрегнати моменти. Редовната консумация на напитка гарантира по-ограниченото отделяне на стресовия хормон кортизол по време на стресови ситуации. Трябва да се има предвид обаче, че кофеинът, който се съдържа в него, може да повлияе в точно противоположна посока.
5. Бадеми и шамфъстък –  в тези ядки и в други сходни храни се съдържат високи количества омега-3 мастни киселини, затова е добре те да присъстват в менюто редовно.
6. Билки –  те са изпитан през времето естествен продукт, борещ стреса. Жълтият кантарион например се препоръчва при леки форми на депресия, предизвикана от стресово въздействие.
7. Мляко – чашата мляко е идеалното средство по лек и неинвазивен начин да повлияем върху напрежението, което ни пречи да заспим вечер. Калцият в този хранителен продукт намалява тревожността , облекчава промените в настроението и лекува безпокойството.
в.Уикенд


0 Коментара
Коментирай

(required)