Мозъкът умира бързо от лоши сънища

Спите ли добре, ще помните и живеете с 10 години повече

Мозъкът умира бързо от лоши сънища

По време на сън, докато тялото си почива, мозъкът е зает с обработка на информацията от деня и формирането на спомени. Липсата на сън ни излага на риск от развитие на редица сериозни здравословни проблеми като хипертония, затлъстяване и диабет, включително нарушава уменията ни да усвояваме и запомняме нова информация.

Какво причинява непълноценният сън – мозъкът е объркан, концентрацията и преценката са затруднени, както и фините двигателни умения. Редица изследвания установяват значението и ролята на съня за ученето и паметта. Според медиците той въздейства по два начина. Липсата на сън влошава уменията ни да се съсредоточаваме и да учим ефективно. Сънят е необходим, за да укрепва паметта. Спокойното спане не само изостря ума. Според проучвания то влияе на физическите рефлекси, фините двигателни умения, както и взимането на решения и правилна преценка. Изследване показа, че хората, лишени от сън, са по-склонни да мислят, че са прави по конкретен въпрос, когато всъщност грешат.
Други изследвания сочат, че хората с пълноценен сън се справят по-добре със служебните задължения и работят по-добре дори във фитнеса от колегите си, които страдат от недоспиване.
Воденето на здравословен начин на живот включително получаване на редовен и качествен сън, може да бъде предизвикателство, особено ако сте стресирани с краен срок за служебен проект, изпит или друг подобен ангажимент, но не забравяйте, степента на учене и запаметяване зависи именно от осигуряването на достатъчно часове сън.
Нито краткият, нито твърде дългият сън са полезни за здравето ни, твърдят специалисти. Важното е да получим нужното количество. Според изследвания възрастните имат необходимост от 6-8 часа сън на нощ.

Правилни навици връщат спокойствието в леглото

  • Създайте си навици-лягайте и ставайте по едно и също време всеки ден.
  • Редовна физическа активност, но не и скоро преди лягане. Специалистите препоръчват да има поне три часа разлика между упражненията и позиционирането в леглото.
  • Избягвайте кофеина, алкохола и цигарите преди заспиване.
  • Отделете време да се отпуснете преди лягане. Вземете топла вана, почетете книга, изпийте чаша топъл чай. Избягвайте всякакви дейности, които могат да предизвикат напрежение.
  • Последното хранене е препоръчително да приключи два до три часа преди лягане.
  • Създаване на приятна обстановка за сън-в стаята да е тъмно, комфортно, тихо, но с нормална температура.
  • Не гледайте телевизия и не използвайте компютър в леглото преди лягане. Използвайте спалнята само за сън и секс.

в.Всеки ден


0 Коментара
Коментирай

(required)