Липата спира сърцебиенето

Липа и комунига спират сърцебиенето

Чайове от липа и други билки спират сърцебиенето

Неприятното усещане за сърцебиене може да възникне при стрес, умерено физическо натоварване или лоша новина. В медицината тази свръхвъзбудимост на сърцето се нарича сърдечен еретризъм.
За да се избегнат подобни кризи, могат да се използват различни билки. Общото при тях е успокояващото въздействие върху симпатиковата нервна система.
Най-известни са липа, комунига, валериан, червен мак, страстниче.
Редовната им употреба спомага за снижаване на ефектите от страс върху организма, който по-малко се поддава на неприятностите във всекидневието.
В случая забележително е въздействието на шипката. Нейните бели цветчета увеличават кръвния приток и амплитудата на сърдечните свивания, избягвайки повишаване на ритъма. Тези свойства се използват в около 60 фармацевтични препарати. По-малко известната жълтуга съдържа спартеин, който регулира сърдечния ритъм.
Като допълнително средство за поддържане на кръвното налягане в граници може да се използва кромид лук и маслини.
Всички тези билки се намират в аптеките – сушени или като тинктура. Други се използват като чай – например липата. Но, за да имате добър ефект, трябва да оставите чаена лъжичка липов цвят да кисне десетина минути в чаша вряла вода. Все пак е за предпочитане да се използват смесени чайове – равни части от жълт калифорнийски мак, страстниче, липов цвят, цвят от шипка.
Супена лъжица от билковата смес се поставя в литър вряща вода. След четвърт час се прецежда и се пие средно по 3-4 чаши дневно. При подобни оплаквания често се препоръчват магнезий и литий. При всички случаи е нужно предварително да се посъветвате с лекар, който ще постави точната диагноза. Само специалист може да направи разлика между сърдечен еретризъм – едно безобидно страдание, и сериозни смущения на сърдечния ритъм, които не се лекуват с билки.


0 Коментара
Коментирай

(required)