Кафе или Чай?

Ако все още живеете с убеждението, че чаят е полезен, а кафето – вредно, е крайно време да го преосмислите. Стотици проучвания, проведени през последните години, са доказали, че и двете напитки могат да окажат благотворно въздействие върху организма. Основната причина за това е, че са богати на антиоксиданти, които се борят срещу свободните радикали, увреждащи клетките и причиняващи редица заболявания. Освен вкусовите си предпочитания, ето какво друго трябва да вземете предвид при избора между кафето и чая:

Кафе или Чай?

Ползите от Чая
След водата той е втората най-консумирана напитка в света. Чаят, независимо дали е зелен, черен или бял, се добива от листата на вечнозеленото растение Camellia sinensis.
По начина, по който са обработени те, се дължи и разликата между отделните видове чай. Макар и трите да са изключително богати на антиоксиданти, според специалистите първенец в това отношение е зеленият. Тъй като много хора не могат да свикнат със специфичния му вкус, е напълно допустимо смесването му с черния.
Многобройните лабораторни изследвания, целящи да определят въздействието на чая и чаените екстракти върху мишки, плъхове и човешки клетки, са показали доста обнадеждаващи резултати. Учените са стигнали до заключението, че редовната консумация на чай може да понижи холестерола, високото кръвно налягане и риска от болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон, да предотврати образуването на тромби, да облекчи сезонните алергии и възпаленията.
Специално на зеления чай се приписват и други благотворни въздействия. Сред тях са понижаването на риска от рак на гърдата, рак на яйчниците и сърдечен удар, повишаването на костната плътност и подобряването на паметта.

Ползите от Кафето
Макар и в по-малки количества от чая, кафето също съдържа антиоксиданти. Изследванията са показали, че редовната му консумация може да понижи риска от рак на черния дроб и на дебелото черво, както и от болестта на Паркинсон, диабет тип 2 и подагра. Доказано е също така, че 1-2 чаши кафе дневно повишават настроението и общото самочувствие благодарение на веществото допамин, което се съдържа в напитката. Освен това тя може да намали болките в мускулите след изтощителни физически занимания и да подобри кратковременната памет.
В научните среди обаче от години се водят разгорещени дискусии дали кафето повишава риска от сърдечни болести при някои хора. Изследванията са показали противоречиви резултати, но според специалистите от Американската сърдечна асоциация 1-2 чаши дневно са допустими. Все пак на хората, страдащи от заболявания на сърцето и високо кръвно налягане, се препоръчва да се консултират с лекаря си по отношение на консумацията на кафе.

в.Кауфланд


0 Коментара




Коментирай

(required)