Какво иска тялото Ви?

На всеки навярно се случва да изпитва неистова нужда от дадена храна. Например от шоколад. Или от солена риба. Или да хрупне независимо какво – сухар или ядки, сякаш зъбите ви „сърбят“ за нещо твърдо. Тогава обикновено ровим из шкафа или влизаме в магазина, вземаме желаното и го изяждаме, без да ни е грижа за калории, килограми, холестерол, алергии и т.н. И изобщо не подозираме, че организмът ни подава сигнал за недостиг на определени вещества, а може би и …… на емоции.

Най-важното е да не пропуснем този сигнал и правилно да го дешифрираме. Например: яде ви се нещо сладко – ако желанието не конкретизира силно подсладен чай, бонбон, сладкиш и т.н., тогава може би имате нужда от психологическа помощ. Неудържимото влечение към сладки неща идва като отговор на емоционална неудовлетвореност. Това желание е своеобразен заместител на положителни емоции, стремеж да подобрите настроението си. Обикновено ни се прияжда нещо сладко след преживян стрес, неприятен разговор, силна обида и т.н. Ако не се справите своевременно с чувствата си, има риск от бързо натрупване на килограми. Помислете какви „сладости“ не сте получили в живота си напоследък и как можете да ги компенсирате.
Влечението към сладки неща често спохожда жените преди цикъл или в климакса. Това е свидетелство за хормонални изменения. Може би е сигнал, че трябва да се консултирате с лекар.
Желание да хапнат нещо соленичко имат не само бременните дами. Подобно влечение може да подсказва обезводняване на организма или недостиг на някакви елементи. Възможно е и в организма да има гнездо на инфекция /особено на пикочно-половата система/. Патологичното влечение към солена храна намалява при консумация на козе мляко, риба и морска сол.
Какво ли пък подсказва желанието да хапнем киселко? Квасеното мляко, киселото зеле, лимон, грейпфрут … ако ви се прииска нещо подобно, по всяка вероятност храненето ви не е балансирано. При намалена киселинност на стомашния сок подобна храна би ви провокирала да вкусите пикантно или кисело. Подобни ситуации възникват при токсикоза и отслабен имунитет, когато потребността от витамин С нараства значително. Влечението към кисело е доказателство за недостиг на витамини, най-вече на витамин С. Полезно е да знаете, че той се съдържа не само в продукти с кисел вкус- количеството му в броколите например е далеч по-голямо отколкото в портокалите. Богати на витамин С са както цитрусовите плодове, така и червените чушки, зелените листни зеленчуци, ягодите, кивито и т.н.
Нещо горчиво или люто? Подобно желание често съпътства различни интоксикации. Лютичко ни се яде при нарушена функция на стомаха. Потребността да добавим чесън или люта чушка се появява и при прекаляване с мазна храна- това ще стимулира храносмилането.
Ако пристрастеността към мазна храна не е траен навик, а се е появила внезапно, това по-скоро е признак за недостиг на калций или мастноразтворими витамини. Подобно влечение се появява при спазване на продължителна диета с ограничаване на мазнините, при повишено физическо натоварване и при някои заболявания /затлъстяване, хормонален дисбаланс и др./. Хроничната консумация на прекалени количества мазнини стимулира по-нататъшното желание за мазна храна: човек попада в порочен кръг за сметка на биохимични изменения в главния мозък и формиране на зависимост.
Възможно е също напоследък да сте имали твърде много проблеми и грижи и просто да ви се иска да се отпуснете, за нищо да не мислите. Мазнините тласкат заетия с храносмилане организъм към полусънно състояние, при което нищо не може да ви притесни. Подложените на стрес хора често обичат мазни храни като понички и торти с маслен крем. Мазнините им помагат да се почувстват спокойни, а сладкото повишава настроението им.

Какво казват учените?

Яде ви се шоколад?
Липса на магнезий. Той се съдържа в суровите ядки и семки, в плодовете, във варивата и бобовите растения.
Яде ви се хляб?
Недостиг на азот. Може да си го набавите с продукти, богати на белтъчини – риба, месо, ядки, бобови растения.
Иска ви се да хрупате лед? /може да не ви се вярва, но е често срещано явление/
Липса на желязо. Богати на този елемент са месото, рибата, птичите продукти, морските водорасли, листните зеленчуци, черешите.
Често ви се пие кафе или чай?
Недостиг на сяра. Има я в боровинките, хряна, зелето, карфиола, броколите.
Неистово ви се иска да пушите и пиете?
Колкото и странно да звучи, това е недостиг на белтъчини. Можете да си ги набавите с червено месо, птичи продукти, морски дарове, млечни произведения, ядки.
Хапва ви се силно препечена храна?
Липса на въглерод. Не яжте, разбира се, въглени – въглерод има предостатъчно в пресните плодове.
Мечтаете си за нещо газирано?
Вероятно става дума за недостиг на калций. Богати на този елемент са броколите, варивата и бобовите растения, сиренето, изварата, сусамът.
Яде ви се нещо мазно?
На практика просто имате нужда от вода. Пийте около 2 литра вода дневно. За разнообразие добавяйте към нея сок от лимон или лайм.
Търсите твърда храна?
Това също е заради липса на вода. Организмът ви явно е така обезводнен, че вече е загубил способността да изпитва жажда. Препоръките са както в предишния случай.
Пие ви се нещо студено?
Недостиг на манган. Има го в орехите, бадемите, сините боровинки.
Вълчи глад?
Вероятно е от недостиг на триптофан, една от незаменимите аминокиселини. Можете да си я набавите, консумирайки млечни продукти, черен дроб, агнешко, стафиди, сладки картофи, спанак, банани. Желанието да опустошите хладилника може да е и от недостиг на тирозин – също важна аминокиселина. Има я в оранжевите, зелените и червените плодове и зеленчуци.
Липса на апетит?
Случва се при недостиг на витамини В1 и В2. Богати на тях са ядките и семената, бобовите растения, черният дроб /В1/ и риба тон, говеждо, пилешко, пуешко, свинско, варива /В2/.
Много ви се пуши?
Липса на силиций. Съдържа се в ядките и семената. Избягвайте рафинирани продукти, съдържащи скорбяла. Неудържимата нужда от цигара може да е и заради недостиг на тирозин, за който споменахме по-горе.

в.Кауфланд


0 Коментара
Коментирай

(required)