Диета с ориз дарява тонус и дълголетие

Оризът дарява тонус и дълголетие

Оризът е една от най-полезните зърнени култури, но за съжаление здравословните и качества все още са недооценени.

Тази храна е изключително богата на сложни въглехидрати, които са основен източник за организма. Освен това е с много нисък гликемичен индекс, което означава, че бавно отделя енергия в тялото и човек остава сит по-дълго.
В зависимост от разликите в зърната видовете ориз са: късозърнест, среднозърнест и дългозърнест. Оризовото зърно има няколко пласта външни обвивки /те са богати на витамини и минерали/. Според степента и методите на отстраняването им се различават няколко типа ориз: кафяв /пълнозърнест/, кафяв напарен, бял, бял напарен, бял полиран и бързосваряващ се бял. Най-полезен е пълнозърнестият ориз, тъй като от него се премахва само люспата и по този начин хранителните му качества се запазват максимално. Белият ориз подлежи на значителна преработка, при която се губят витамините и минералите от състава му.
Оризът /но приготвен без сол/ в комбинация с пресни плодове и зеленчуци прочиства организма, засища и е лек за консумация.
Отличава се с високи хранителни качества – 75-85% въглехидрати и 5-10% протеини, а те са основните енергийни двигатели на организма. Това е главната причина оризът да е толкова подходящ за активно спортуващите. Заблуда е, че съдържащото се в него нишесте води до натрупване на подкожни мазнини. Както вече споменахме, кафавият ориз е най-полезен. Той е естествен източник на фибри на витамини от групата В и минерали. Освен това е с много нисък гликемичен индекс, т.е. абсорбира се бавно и не води до покачване на нивото на кръвната захар. В 100 грама пълнозърнест ориз се съдържат 362 ккал, 3 гр. мазнини, 8 гр. белтъчини и 76 гр. въглехидрати. Единственият му недостатък в сравнение с белия е далеч по-бавното приготвяне. За да омекне напълно, са необходими поне 45-50 минути. Хапвайте кафявите зрънца, ако искате да запазите младостта си.
Източник:в.Уикенд,брой 35/407/,Година IX
Снимка:Интерент


0 Коментара
Коментирай

(required)