Безсънието е най-смъртоносната болест

Безсънието е най-смъртоносната болест

Диабет и инфаркт нападат при липса на почивка

Постоянният недостиг на сън при хората над 25 години води до поява на повишено кръвно налягане. Дори само 1 час сън в денонощието по-малко от необходимото в продължение на 5 години повишава риска от хипертония с 37%, съобщават американски учени.

Според специалистите тяхното изследване напълно потвърждава разпространената теория, според която хората, които всеки ден се събуждат по-рано от традиционните утринни часове /8-9/, страдат по-често от повишено кръвно налягане и наднормено тегло в резултат на настъпили нарушения в обмяната на веществата.
„Хората, които не получават необходимото количество сън в продължение на 5 или повече години, следва да се отнасят към рисковата група по отношение на хипертонията, заявява Кристен Кнутсън от университета на Чикаго. Според нея за нормална продължителност на съня следва да се считат 7 до 9 часа в денонощието.
Друг извод на изследователите е, че проблеми със съня днес имат по-често мъжете, които страдат повече и от хипертония.
Според статистическите данни преди 100 години хората са спели средно по 9 часа, а днес сънят над 6 часа за повечето от нас е нещо като лукс.
А тялото има своя памет и когато сънят не му достига, превключва на авариен режим. Така то започва борба със самия организъм.
Истинското коварство на недоспиването се състои в това, че недостигът на сън практически не може да се възстанови, т.е. днес ние не можем да се наспим добре заради вчера. Хроничното недоспиване бързо провокира появата на проблеми в механизма на нервната система. Хората стават повърхностни и разсеяни, сутрин вместо с обичайната бодрост и свежест се събуждат с главоболие и вече се чувстват уморени.
Недоспиването е форма на стрес, а съответно то способства за проявата на стресови реакции: Повишаване на кръвното налягане, учестено сърцебиене, стомашно-чревни проблеми, загуба на апетит.
Човек става раздразнителен, разсеян и не може да се съсредоточи. Поведението постепенно става ирационално и практически се губи способността да реагираме адекватно на това, което се случва около нас.
в.Всеки ден


0 Коментара
Коментирай

(required)