Доматите пазят от инфаркт

Доматите пазят от инфаркт

Една салата дневно сваля лошия холестерол

Ако сте яли зелена салата с прясно нарязани домати, значи не само сте взели здравословна доза от силни антиоксиданти, а сте предприели сериозни действия да намалите кръвното си налягане.
Проучване, проведено в Израел, потвърждава това, което сърдечно здравите италианци знаят от векове: доматите и доматеният сос намаляват кръвното налягане и риска от сърдечни заболявания.
Израелското проучване е водено от д-р Естер Паран, ръководител на отделението по хипертония на Медицинския център „Сорока“. То включва пациенти, които вече са лекувани от хипертония, но не реагирали добре на лекарствата.
Доктор Паран дал на пациентите добавка от доматен екстрат. Резултатите били сериозен спад на кръвното налягане само след четири седмици.
Доматите са толкова ефективни в намаляването на кръвното налягане, защото съдържат ликопен. Този силен антиоксидант е в целта на разработката на някои хибридни домати от израелска компания, целяща да постигне по-голяма концентрация на ликопен във всеки плод.
Този и други антиоксиданти в доматите ги правят супер плод в предотвратяването и профилактиката на сърдечни болести. Доматите дори могат да спрат оксидацията на LDL холестерол, която го кара да лепне по стените на артериите и да ги стеснява, причинявайки високо кръвно налягане.


0 Коментара
Коментирай

(required)