Тайните на бляскавата коса

 

Тайните на бляскавата коса

Разресването на косата е като миенето на главата – уж знаете как се прави, но в същото време може би не подозирате какъв голям потенциал се крие в този процес. Всъщност това е най-елементарната разновидност на масажа на окосмената част на главата. Така се активизира приливът на крав към кожата на темето, което регулира работата на мастните жлези, а наред с това космите се снабдяват с кислород и хранителни вещества.

Това е и една много хигиенична процедура, защото зъбците на гребена отстраняват прахта, мазните частици и вроговените клетки. Така, че не си спестявайте разресването на косата, като се придържате към някои правила:

 • Косата трябва да се разресва най-малко 2 пъти дневно по 5-10 минути;
 • Използвайте четки и гребени, изработени от натурални материали – дървени или рогови. По-лошият вариант е да са от пластмаса, а недопустимият- от метал;
 • Зъбците на четките и гребените трябва да бъдат тъпи, за да не травмират кожата на главата
 • Поддържайте идеална чистота на четките и гребените и не използвайте чужди;
 • Топирането, което ту излиза от мода, ту отново се завръща най-добре се получава с гъст гребен с редуващи се дълги и къси зъби. Обикновено в единия си край той има пластмасова или метална „вилица“, с която се моделира бъдещата прическа, като леко се повдигат топираните кичури.
 • Гребените с дръжка в единия край са много удобни, когато трябва да отделите кичури, за да ги навиете на ролки. Те са подходящи и при боядисване на косата, което също се прави кичур по кичур.
 • Ролките обаче вече почти са изхвърлени от употреба. С кръгла четка и сешоар и малко пяна ще имате перфектна прическа за минути. Колкото по-голям е диаметърът на четката, толкова по-малки ще са извивките.
 • За късата коса е подходяща кръгла четка с малък диаметър и къса четина. Колкото по-твърда е косата, толкова по-твърда трябва да е четката.
 • За да не измъчвате кожата на главата си, купувайте си четки с кръгли топчета върху всеки зъб. Тези четки са неподходящи за дълги коси, които се увиват в тях и се късат. Внимателно следете състоянието на топчетата. С течение на времето те падат и острият зъб може да разрани кожата на главата. Когато забележите, че много топчета вече ги няма /за удобен контрол те са оцветени в контрастен цвят/, най-добре сменете четката.
 • Полукръглата двустранна или едностранна четка с пластмасови зъбци е универсална. Тя леко пропуска въздуха от сешоара, почти без да го разсейва, благодарение на което всеки кичур се изсушава равномерно и се постига перфектен обем на косата.
 • Двустранна четка с дълги и къси зъби в различни посоки е много удобна за оформяне на коса, подстригана на етажи.

в.Уикенд
снимка:Интернет


0 Коментара
Коментирай

(required)