Разделното хранене…

Разделното хранене – има ли полза от него?

Разделното хранене – има ли полза?

Разделното хранене е много модерно. Привържениците му твърдят, че то помага да отслабнем и да оздравеем. Специалистите обаче се отнасят скептично към подобно мнение. Според тях разделното хранене не е панацея. Твърдят, че процесът на храносмилане зависи не толкова от комбинациите, колкото от количеството изядена храна и индивидуалните особености на организма.
Автор на концепцията за разделното хранене е Хърбърт Шелтън. Той посвещава 40 години от живота си на изучаване на диетиката и оротрофията /науката за правилно хранене/.  Книгата му „Правилните съчетания на хранителните продукти“ е публикувана за пръв път през 1928 година, но е много популярна и днес.
Според автора поглъщането на несъчетаеми продукти не позволява те да се усвоят нормално. Това той обяснява с факта, че за всяка храна са необходими определени вещества и условия за усвояване, които често са противоположни едни на други. Много диетолози обаче не са съгласни с това мнение.
Те смятат за неправилно да се говори за процес на „гниене“ в стомаха на здрав човек, както твърди Шелтън. Според тях той не е прав и когато казва, че мазнините и въглехидратите лежат в стомаха като мъртъв товар, който не е в състояние да се преработи там. Те просто се отдалечават от него с помощта на силните мускулни свивания на стомаха, които специалистите наричат образно „чистачи“.
Шелтън настоява, че хората страдат не от алергии, а задето не усвояват една или друга храна. Науката обаче твърди, че това не е истина- алергията е имунно заболяване, предизвикано от появата на хистамин в кръвта като отговор на алергени, което не е свързано с начина на хранене.
Според Шелтън за усвояването на въглехидратите и мазнините е необходима алкална среда, а за белтъците- киселинна, и затова едновременната употреба на различните продукти води до гниене и ферментация в стомаха.
На практика процесът на храносмилането е много по-сложен и в различните участъци действат различни ферментни системи – слюнка, стомашен и чревен сок, жлъчка и други. Усвояването на различните компоненти на храната е разделено в хранителния тракт – и в пространството, и във времето.
Ето защо „присъдата“ на традиционните диетолози е: разделното хранене не е лечебно.
Физиологични обосновки за него няма. Самата еволюция е подготвила хранителния тракт на човека за смесено хранене. В природата има много малко „чисти“ продукти – например солта и захарта. Всичко останало е съчетание на белтъци, мазнини, киселини и така нататък.
Не лекува нищо, отсичат диетолозите…
в.Уикенд, 13-19.08.2011
Снимка: Интернет


0 Коментара
Коментирай

(required)