Обелките от лука пазят от рак

Обелките от лука пазят от рак

Учени от Великобритания и Испания са обединили усилията си, за да докажат, че люспите от лука са изключително полезен продукт, от чиито ползи не бива да лишаваме организма.

Според заключенията, до които изследователите са достигнали, в обелките се съдържа разнообразие от биологично активни вещества, укрепващи сърцето и отличаващи се с редица антиканцерогенни свойства.
Според статистиката 500 000 тона люспи от лук се изхвърлят ежегодно от домакинствата и преработващите предприятия в Европа, без да се обръща внимание на ползите, които тези обелки носят на здравето. Ученият от Автономския университет в Мадрид Венса Бенитес и нейният екип обаче са провели серия от опити, които са установили, че люспите на лука са богати на вещества, които могат да бъдат използвани в хранителната промишленост като добавки или като основа на лекарствени продукти.
В същото време редовната консумация на люспи в непреработен вид гарантира правилното функциониране на стомашно-чревния тракт като едновременно с това укрепва сърдечната мускулатура, допълват изследователите. Фенолните съединения, на които люспите от лук също изобилстват, пък се отличават със силни антиканцерогенни свойства. Според думите на Венса Бенитес, под чието наблюдение са направени тези открития, те са напълно достатъчни, за да се погледне от друг ъгъл-не като на непотребен остатък, а като на източник на здраве, чиито силни страни тепърва ще бъдат разгадавани.
в.Уикенд


0 Коментара
Коментирай

(required)