Млякото намалява риска от рак на простатата

Млякото намалява риска от рак на простатата

Възрастните исландски мъже, който редовно са пили мляко в тинейджърските си години, страдат три пъти по-рядко от рак на простатата, съобщиха учени от Университета на Исландия.

Господата, включени в научен експеримент, разказали на изследователите, че като деца всеки ден са имали мляко в менюто си. „Проверихме данните многократно. Имаме ясни доказателства за това, че начинът на живот през пубертета влияе върху развитието на рак на простатата в напреднала възраст“, споделя пред Reuters Health Йохана Торфадотир от Университета на Исландия.
Тя е събрала данни за 2200 исландски мъже, родени през периода от 1907 до 1937 година. Медицинските експерименти проследяват храненето им от 1960-та до 2000 година. Преди това са били проведени и други две подобни научни изследвания. Едно от тях също потвърждава благотворното влияние на млякото срещу развитието на рак на простатата.
Исландия се оказва идеалното място за този медицински експеримент. Причината е, че хората, населяващи отдалечените райони на страната, живеят далеч от градските инфраструктури и във всекидневното си меню пият много мляко. Научното откритие е публикувано в авторитетното списание „American Journal of Epidemiology“
в.Кауфланд
снимка:интернет


0 Коментара
Коментирай

(required)