Красивите хора са по-щастливи

 

Красотата ни прави щастливи

Не парите, а красотата ни прави щастливи

Парите няма задължително да ви донесат щастие, но физическата красота със сигурност ще ви разчисти пътя към него, уверява електронното издание The Daily Beast.
Според изследване на икономисти от университета в Остин, щата Тексас, които проучили анкети, попълнени от 25 хиляди души в САЩ, Канада, Германия и Великобритания, красивите хора живеели значително по-щастливо от грозните. Ръководителите на научния екип Даниъл Хамърмеш и Джейсън Абревайа сравнили нивото на лично щастие, заявено от запитаните, с външната им атрактивност, според преценката на интервюиращите. Хората, попаднали в графата на красавците, били средно с 15 на сто по-щастливи от тези, които не се радвали на забележителна физика.
„Физическата красота действително е ключ към щастието, коментира Хамърмеш. Знам, че това не е някакво сензационно откритие. Истинската изненада в случая е фактът, че досега никой не беше измерил количествено тази констатация!“ Защо грозниците по правило живеят по-нещастно? Учените предполагат, че проклятието да не бъдат привлекателни за околните им въздейства по най-различни начини. Те печелят по-малко пари, трудно си намират партньор в живота и в общества, вманиачени по външния вид, те все по-трудно се вписват в тях.
Известен факт е, че левентите през целия си живот печелят с 5 на сто повече от останалите. Красавците се радват на повече внимание и в училище от страна на своите преподаватели. Но красотата си има и своята тъмна страна, предупреждава електронното издание. Така например най-атрактивните жени често биват възприемани като некомпетентни при заемане на високи в йерархията длъжности. Те биват обвинявани в липса на талант и в нелоялност, смятат ги за повърхности.
Според изследване, публикувано в изданието Journal of Social Psychology, на сексапилните дами много често им са отказвани управленски постове, смятани за „мъжки“. А може ли по-грозните да измамят съдбата и да се доберат до щастието, чрез методите на пластичната хирургия или като си закупят скъпи дрехи и козметика? Според Хамърмеш тези усилия рядко дават желания резултат.
„Красотата най-често се определя от комплекс фактори, най-важните от които са пропорциите на лицето и неговата симетричност. Тези неща се получават по рождение и е много трудно да бъдат променени“, констатира Хамърмеш. БТА и Actualno.com