Кимион и анасон

 

Кимион и Анасон помагат на храносмилането

Поводи за прекаляване с храната и преяждане никога не липсват – партита, рождени и имени дни, сватби и кръщенета…

Изкушението да прекалим с вкусна храна води до проблеми с храносмилането – диспепсия с болки в горната част на корема, чувство за подуване, газове и други. Синдромът се получава, когато храносмилателните сокове не се отделят правилно. Има обаче естествени средства за облекчаване на тези симптоми.
Едно от най- разпространените е смес от две супени лъжици сок от лайм и джинджифил, мед и топла вода, която се приема след тежък режим на хранене.
Друг вариант е да добавите една чаена лъжичка печени и смлени семена от кориандър в чаша мляко и да го изпиете. По-лесно пък е да сдъвчете една чаена лъжичка анасон след хранене, за да облекчите неразположението. Ако нямате толкова екзотични подправки под ръка, опитайте с кимион. Смесете една чаена лъжичка печен кимион с чаша вода и я изпийте. Пиенето на зелен или билков чай след хранене е чудесен начин за подпомагане на храносмилането. Друг вариант е да изпиете чаша вода, към която сте добавили няколко капки екстракт от мента.
Ако предварително знаете, че ще похапнете обилно, сдъвчете няколко пресни резенчета джинджифил с щипка сол. Това ще помогне за стимулиране на храносмилателните сокове.


0 Коментара
Коментирай

(required)