Здравословна храна за децата

Здравословна храна за децата

Когато сядат край масата, и за възрастните, и за децата важи правилото на така наречената пирамида на здравословното хранене.

Това е доказан факт, твърдят диетолозите, само че как да приложим схемата, която определя съдържанието в чинията ни?
Пирамидата на здравословното хранене е стройна и бързо се запомня. Разбира се, тя не е догма, а просто ни подсказва кои продукти трябва да са в най-голямо или в най-малко количество в менюто, от кои трябва да хапваме по няколко пъти на ден, а от кои- два-три пъти в месеца. Тоест става дума за принципи. А те казват, че:

Най-важно е движението
Физическата активност – най-малко половин час дневно – е в основата на така наречената нова пирамида на хранене, твърдят експерти. Подобен подход, разбира се, е по-скоро към възрастните, защото децата по природа са активни и любопитни. Важно е обаче да ги насърчаваме да спортуват. Е, в предучилищната възраст просто са им нужни условия да се налудуват – поне 45 минути дневно. Учениците обаче могат да спортуват редовно, затова ако е възможно да им избираме училище, нека да е това, в което часовете по физкултура са на почит.

Повече зърнени храни
Не във всяко блюдо, разбира се, тъй като би било прекалено калорично. Най-добре три пъти дневно, в основните хранения. При това от пълнозърнесто брашно /хляб, каши, макарони/, неолющен ориз…  Те засищат, дават енергия, богати са на витамини от групата В, на магнезий и фибри. На върха на пирамидата /тоест е добре да се консумират рядко!/са сладкишите. Всекидневното хранене на децата с тях е най-лесният път към затлъстяването.

Лъжичка растително масло
Колкото по-малко е детето, толкова по-малко мазнина му предлагаме. Препоръката е тя да не надхвърля 30% от необходимата енергия за деня. Ако 2-годишно дете изпива 4 чаши пълномаслено мляко /дневната доза калций!/, то приема около 25 г. мазнини, т.е. почти 250 ккал при нужда от около 1200 ккал. Ако към тази животинска мазнина прибавим примерно 5 лъжички зехтин, нормата ще бъде прехвърлена. Затова ако 2-3 годишното дете пие доста мляко, избирайте с по-ниско маслено съдържание /1,5-2%/. Мажете филийките с тънък слой масло, кашкавалът да е не по-често от 3 пъти седмично, а месото и колбасите – без тлъстини.

Зеленчуци – поне три пъти дневно…
Разбира се, на закуска, обед и вечеря. При това не за украса, а цял домат, половин чушка, няколко морковчета. Добрият принцип: половината от това, което е в чинията са зеленчуци.

… а плодове – два
Те са в по-малко количество, защото съдържат захари. Но пък са по-малко калорични от който и да е сладкиш. Доставят витамини, микроелементи и целулоза. Предлагайте ги като втора закуска или привечер, както и за обеден десерт.

Ядки и бобови растения- често
Те са богат източник на витамини и минерали, на целулоза, белтъчини и ненаситени мастни киселини. Бобовите култури са и заместител на месото – чиния от грах ще набави толкова белтъчини, колкото и телешкия котлет.

Риба, месо, яйца – в зависимост от млякото
Пирамидата казва, че два пъти дневно детето трябва да получава риба, птиче месо или яйца. Количеството зависи от количеството на изпитото мляко. Ако детето не приема достатъчно мляко, можете да увеличите месото до 200-250 г. Да не забравяме, че млякото преди всичко е източник на калций, затова ако мъникът го пие с неохота, компенсирайте със сирене, извара и т.н.
в.Кауфланд


0 Коментара
Коментирай

(required)