Здрави венци-здрави зъби

Здрави венци-здрави зъби!

Здравите венци държат зъбите на мястото им!

Грижите се за зъбите си, но дали не забравяте венците? Пародонтозата се отключва неусетно и е втората по сила причина за загубата на зъби, най-често напълно здрави.
Основна роля за възпалителните процеси на венците играе зъбната плака. Това е мека „утайка“, натрупваща се върху повърхността на зъбите само няколко часа след като сме ги измили. Ако не бъде отстранена напълно с всекидневното миене на зъбите /задължително сутрин и вечер/, тя бързо се превръща в зъбен камък, който пък е причина за възпалението, кървенето и болката във венците. Когато се появи, зъбният камък затруднява поддържането на добра устна хигиена. Върху него се натрупва нова плака, а задържащите се в нея бактерии предизвикват възпаление на венците и съсипват костта.
Пародонтозата засяга най-вече хората, които не се грижат достатъчно за хигиената на устната си кухина, но в много случаи заболяването е генетично наследено. Любопитно е, че много от клиничните изследвания доказват, че бързото му развитие настъпва най-вече при хора, подложени на постоянен стрес и депресия, както и при нарушена имунна система.
Още по-интересна закономерност се наблюдава при жените в зряла възраст-по време на месечен цикъл има временни промени в отделянето на хормоните естроген и прогестерон, при което настъпват и видими промени във венците. Често обостряне на възпалителния процес се забелязва и при жени по време на овулация, както и при бременни, когато под влияние на бушуващите хормони се увеличава пропускливостта на кръвоносните съдове, което от своя страна е причина за подуването на венците. Тогава те са по-податливи на вредните бактерии в устната кухина. Проблемът с венците се отразява неблагоприятно и на дъвкателния процес, на поставянето на пломби и протези, може да предизвика дори неприятно скърцане със зъби.
Най-важното при всекидневната устна хигиена е недопускането на образуване на плака. С нея можем да се справим сами, но не и когато тя се наслои под линията на венците. Най-добре е да мием зъбите си с четка и паста след всяко хранене, но ако е невъзможно, минимум два пъти дневно.
Стоматолозите препоръчват меките четки, както и електрическите, които едновременно почистват зъбите и деликатно масажират венците. Добре е да се прилагат въртеливи движения с четката-от венците към върховете на зъбите.
Изключително важно е четката за зъби да се сменя на всеки 2-3 месеца, тъй като с времето тя се превръща в допълнителен източник на бактерии.
Колкото до пастите за зъби, медиците препоръчват съдържащите противовъзпалителни и намаляващи подуването и болката вещества. Важно е и да нямат прекалено много абразиви. А когато се появи проблем с венците, по-добре да се откажете от избелващите пасти, тъй като те могат да засилят чувствителността на зъбите.


0 Коментара
Коментирай

(required)