Празът – полезен

Празът е много полезен. Направете си сок или вино от лука, за да сте здрави и във форма.

Празът е много полезен

Наред с чесъна и лука, празът със своите сулфиди проявява широкоспектърно действие. Предотвратява растежа на микробите, възпрепятства възникването на рака, спира образуването на вредни радикали, предотвратява възпалителните процеси и склеротичните отлагания по съдовете, предпазва от образуването на тромби, засилва имунната система, стимулира храносмилането и така нататък.
На това изключително вкусно и лековито растение се използват надземната част и корените. Употребява се пресен, а семената му – след изсушаване на слънце.
Лечебното досие на праза е изпълнено и с други достойнства. Той е много добро успокоително средство и е мощен диуретик. Бързо успокоява кашлицата.
След консумация на праз /особено в сурово състояние/ устната кухина и носоглътката са като нови, изцяло очистени от вредните и непотребни микроорганизми.
Освен това е активен дезинфектант на пичопроводните пътища и действа тонизиращо на организма. Празът е ефикасен за лечение на кризи на бъбреците и на пикочния мехур, причинени от пясък или камъни в тях, както и при трудно уриниране.
Сокът от праз, в чисто състояние или разреден с вода, се пие по 3-4 чаени лъжици дневно. Отвара се получава, като ситно нарязан голям стрък праз се вари в 1 литър вода 30 минути. В течение на 1 ден от отварата се приемат от 5 до 8 кафени чашки.
„Празовото вино“ е алкохолен извлек от 30 добре измити и нарязани коренчета, накиснати за 10 дни в 1 литър бяло вино. От него се пие 1 чаена чашка сутрин на гладно. Подходящ е за лечение и на полова немощ.
За лечение се използва и друг алкохолен извлек – 1 супена лъжица сухи семена се киснат за 1 седмица в 1 литър бяло или червено вино и се пие сутрин и вечер по 1 ликьорена чашка.


0 Коментара
Коментирай

(required)