10 престъпления срещу хубавата кожа

Общоизвестна истина е, че безупречната кожа се дължи на комбинация от добри гени и правилни грижи. Но в много случаи първото не може да компенсира липсата на второто. Като резултат се появяват пъпки, белези, пигментация, запушване на пори, преждевременни бръчки и други проблеми. Ето кои са 10-те най-често срещани „кожни престъпления“

10 престъпления срещу хубавата кожа


Изборът на неподходящи продукти
Използването на кремове и почистващи продукти, които не са съобразени с типа кожа, е често срещана грешка. Изключително важно е да имате предвид следното: за мазната кожа са подходящи лосион за почистване със салицилова киселина и крем без омазняващи съставки; за чувствителна изберете почистващо средство и крем без аромати; за суха ползвайте вода за почистване, която не е нужно да се отмива, и хидратиращ крем; за комбинираната са предназначени образуващите пяна почистващи продукти с отмиване и хидратиращите кремове с лека текстура.

Пушенето
Ако все още не сте отказали цигарите, ето още една сериозна причина да го направите – освен, че вредят на здравето, те водят до появата на бръчки и петна по лицето. Проучванията са доказали, че всяко десетилетие пушене състарява допълнително кожата с 2,5 години.

Пиенето на алкохол
Не е нужно да се отказвате от любимото си питие. Но ако не консумирате алкохол в умерени граници, кожата ви може да се отпусне преждевременно. Това се дължи на факта, че той повишава нивата на възпалителните агенти в организма.

Пренебрегването на защитата от слънцето
Един от най- сигурните начини за предотвратяване на появата на бръчки, лунички и увисване на кожата е използването на слънце-защитен продукт. Той трябва да е с висок фактор- поне 30, и да се използва целогодишно и в щедри количества. Когато прекарвате дълго време на открито, го нанасяйте на всеки два часа. Вярно е, че това е доста досадно, но доказано дава отлични резултати.

Използването на мръсни четки
Ако не почиствате четките си за грим редовно, рискувате да си докарате запушени пори и бактериални инфекции. Затова поне веднъж месечно „къпете“ четките с деликатен шампоан, изплаквайте ги добре и ги отставяйте да изсъхнат напълно, преди да ги ползвате отново. По-лесният начин за почистване е с помощта на антибактериални мокри кърпички, но той не е толкова ефективен.

Прекалено ексфолиране
Ексфолирането е изключително важно за почистването на порите и отстраняването на мъртвите клетки от повърхността на кожата. Ако обаче се прави прекалено често или твърде грубо, може да засили омазняването. Оптималната честота на ексфолирането е 3 пъти седмично с деликатен продукт.

Непочистването на грима вечер
Да си легнете с грима е едно от най-лошите неща, които можете да си причините на кожата на лицето си, особено ако тя е предразположена към появата на акне. По време на сън температурата се повишава и това ускорява абсорбирането на всичко, което сте нанесли върху кожата. Резултатът е появата на пъпки и черни точки.

Консумирането на вредни храни
Редица изследвания, проведени от дерматолози, са показали, че хората, които се хранят предимно с пълнозърнести и богати на протеини продукти, имат далеч по-малко кожни проблеми от тези, наблягащи на въглехидратите. Установено е, че след спирането на консумацията на бързи храни, чипс, снаксове и газирани безалкохолни напитки състоянието на акнеичната кожа се подобрява значително само за няколко седмици.

Недоспиването
Липсата на достатъчно сън води до стрес, който пък може да утежни кожните проблеми като акне и псориазис, твърдят дерматолозите. Освен това по време на сън кожните клетки се възстановяват и този процес не бива да бъде прекъсван. В противен случай тенът може да стане жълтеникав.

Стискането на пъпките
Всеки път, когато се изкушите да го направите, си припомнете следното – стискането удължава живота на пъпката двойно. Дължи се на факта, че то вкарва бактериите по-дълбоко в порите и така причинява възпаление и появата на белези и петна. Третирането на пъпките с най-агресивните продукти, с които разполагате, също няма да помогне. Най-доброто решение е да ги мажете с гел или крем, съдържащ не повече от 2,5% бензоил пероксид.


0 Коментара
Коментирай

(required)