Честит 8-ми март!

Честит 8-ми март!

Честит 8-ми март!

В над 30 страни по света се чества Международният ден на жената 8-ми март. Сред тях са Албания, Афганистан, Беларус, Виетнам, Китай, Куба, Македония, Молдова, Полша, Русия, Украйна, Черна гора и други. В много страни, сред които е и България, празникът се отбелязва масово, макар да не е официален. А от мъжете  се очаква да подаряват цветя и малки подаръци на жените около тях – майки, съпруги, приятелки, дъщери, колежки и т.н. У нас, в Румъния, в Сърбия и в други страни е прието и децата да изненадват по същия начин майките и бабите си.
Противно на общоприетото схващане, 8-ми март не е празник, който се отбелязва само в страните от бившия Източен блок и в тези със социалистически режим. На този ден по целия свят се организират хиляди разнообразни събития, акцентиращи върху обществените, политическите и икономическите постижения на жените – бизнес конференции, концерти, театрални представления, модни ревюта и какво ли още не.
Много световни корпорации през последните години също се включват активно в отбелязването на празника. На 8-ми март 2012 г. например, логото на търсачката „Гугъл“ беше украсено с цветя, балони и женския символ.
Празникът води началото си от първата Международна конференция на жените социалистки, проведена през август 1990г. в Копенхаген. Идеята за него е предложена от германката Клара Цветкин, като намерението е да се отбелязва в една от първите недели на пролетта. На 19-ти март следващата година в празненствата и събитията по случай Международния ден на жената се включват над 1 милион души от Австрия, Дания, Германия и Швейцария. През 1913г. той е отбелязан за първи път във Франция и в Русия.
8-ми март е фиксиран като ден на празника след Октомврийската революция в Русия през 1917 г. Датата е избрана, тъй като на нея работнички от Петроград /днешен Санк Петербург/ излизат на демонстрация срещу глада, войната и царизма. Дълго време денят се отбелязва предимно в страните със социалистически и комунистически режим, като през 1965 г. е обявен за неработен ден в СССР.
В България първото публично честване на празника е през 1915г., а масово той започва да се празнува след 9-ти септември 1944г. Отначало по предприятия, заводи и държавни учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. През 60-те години празникът добива голяма популярност и става любим на жени от всички възрасти.
На Запад 8-ми март започва да се отбелязва активно след 1977г., когато ООН го обявява за ден на женските права и световния мир.


0 Коментара
Коментирай

(required)