Честит празник, деца!

Честит 1-ви Юни, деца!

Международният ден на детето-1 юни, се отбелязва в над 40 държави.

Освен в България, сред другите страни, които го честват, са Русия, Португалия, Армения, Беларус, Естония, Латвия, Молдова, Украйна, Албания, Ангола, Камбоджа, Хърватска, Куба, Чехия, Етиопия, Македония, Полша, Черна гора, Румъния, Сърбия, Босна и Херцеговина, Словения, Виетнам, Словакия, Йемен и други.
Празникът е учреден по време на Световната конференция за защита на децата, провела се в средата на 1925 г. в швейцарския град Женева. Датата 1 юни е избрана поради факта, че именно на този ден същата година тогавашният генерален консул на Китай в Сан Франциско събира десетки сираци и организира за тях празненство по случай традиционния китайски фестивал „Лодката на дракона“.
В международен мащаб Денят на детето е отбелязан за пръв път официално през 1950 г. в 51 страни, сред които и България. Макар десетилетия наред да се празнува предимно в държавите с комунистически режим, политическа окраска му е придавана твърде рядко. Това е и основната причина да бъде съхранен дори в страните, преминали към демократична система на управление.
Почти навсякъде празникът се отбелязва с публични речи, посветени на правата на децата, специално подготвени телевизионни предавания, както и най-различни забавления и игри на открито. В България по традиция всички шофьори се призовават на 1 юни да се движат с включени фарове и през деня като израз на повишеното си внимание към безопастността на децата.


0 Коментара
Коментирай

(required)