Хепатит А – при лоша хигиена

Хепатит А напада при лоша хигиена

 

Какво трябва да знаем за това заболяване, преди да се поддадем на общата паника от заразяване с Хепатит А.

Хепатит А е инфекциозно заболяване, което се причинява от вирус и засяга черния дроб, където намира благоприятна среда за развитие и размножаване. Това е най-често срещаната форма на хепатит, която е силно заразна. Предотвратява се чрез ваксинация. Възможността от заразяване с хепатит А съществува при всички нас. Най-предразположени са децата, възрастните и хората с хронични заболявания. Най-рискови са хората, контактуващи със заразени. Вирусът се разпространява от човек на човек , в повечето случаи чрез попадане в устата на храна или предмет, по който са останали частици от екскременти на заразен човек. Именно поради това личната хигиена е особено важна предпазна мярка. Честото миене на ръцете е един от най-сигурните начини да се предпазите. Средно инкубационният период на заболяването е от 28 дни, като периодът може да варира от 15 до 50 дни.
Основни симптоми:
Треска; Гадене; Болки в стомаха, мускулите и ставите; Загуба на апетит; Тревожност; Отпадналост; Потъмняване на урината; Пожълтяване на кожата и очите; Отслабване.
Превантивни мерки:
За да не се стига до заразяване с хепатит е добре ръцете да се мият често, плодовете и зеленчуците да се измиват внимателно и обелват, да се поддържа високо ниво на лична хигиена. При децата над 12 годишна възраст се поставя и ваксина.
Важно да знаете:
Ще се предпазите с ваксина и често миене на ръцете. Хепатит А рядко води до фатален край, затова не се поддавайте на масовата психоза.


0 Коментара
Коментирай

(required)