Съвети: Как да оказваме безопасно първа помощ

Съвети как да окажем ПЪРВА ПОМОЩ

Съвети за отзивчивите, или как да оказваме безопасно първа помощ. Какво не бива да правим, за да не се превърнем в пишман спасители

Времето, в което живеем, всекидневно може да ни поднесе изненадваща среща с човешка трагедия, в която своевременната ни намеса би била животоспасяваща. През лятото, когато повечето от хората са във ваканция и „атакуват“ плажовете и планините, опасностите като че ли дебнат отвсякъде и могат да помрачат радостта от почивката сред природата. Затова е изключително важно да знаем някои основни принципи при оказване на първа помощ.
Правило №1 е оказващият първа помощ да не навреди и допълнително да усложни състоянието на пострадалия. В общественото съзнание са загнездени някои митове за действие при неотложни спасителни операции, затова сега ще се опитаме да развенчаем някои от тях.

 

 • Ако се опитвате да спасите удавник, НЕ ТРЯБВА да го тупате по гърба!
 • Ако попаднете на сбиване и искате да помогнете на пострадал от пробождане с нож, не бива да изваждате оръжието от раната! Пострадалият може да умре от кръвоизлив, предизвикан от вашата намеса.
 • Не нанасяйте никакви кремове, мазила и масла върху изгорено място. Единственото, което е нужно да направите, е да подаржите пострадалото място под струя студена вода  да поставите стерилна превръзка. Колкото по-дълго въздейства студената вода, толкова по-добре.
 • Не се опитвайте да се справите сами с навехнат крайник. Същото важи и при счупване-оставете на лекарите наместването на костите и поставянето на шина или гипс.
 • Въздържайте се от екстремен героизъм. Винаги преди да окажете първа помощ, оценете ситуацията и помислете как да помогнете на пострадалия, без прекалено рисковани действия. Иначе на пристигналите по-късно медици ще се наложи да спасяват двама- потърпевшия и злочестия герой.
 • При треска, болният не бива да се увива в одеяло. В летните жеги високата температура /над 38°С/ може да означава предимно прегряване на организма. Затова не го затопляйте допълнително, иначе температурата може да скочи до вредни на човешкия мозък стойности и вместо да си остане вкъщи за няколко дни, болният рискува да попадне в реанимацията.
 • Ако човек е припаднал, не бива да го поливате с вода и да му подавате да вдиша амоняк. Просто поставете пострадалия в легнало положение, разкопчайте рехите и му осигурете достъп на чист ъздух. Ако не дйде в съзнание до 10 минути, трябва да повикате линейка.
 • При остра болка в корема не поставяйте грейка или други топли предмети на мястото; не давайте на болния никакви таблетки, а незабавно се обадете в Бърза помощ.

Първа помощ при рани и кръвотечения

 • Ако потеклата при нараняване кръв е малко, но има опасност от замърсяване /например наранено при падане коляно/, промийте с чиста вода и поставете превръзка.
 • Ако изтичащата кръв е повече /например след порязване/-направете стягаща превръзка.
 • Ако има обилно кръвотечение-поставете турникет на артерията /на рамото или на бедрото в зависимост от разположението на раната/. Непременно отбележете часа, в който сте го поставили! Турникетът е също толкова опасен, колкото и самия кръвоизлив, затова трябва незабавно да потърсите специализирана помощ! Запомнете: Турникетът е необходим само, ако кръвта блика като фонтан, в останалите случаи само може да навреди. Времето, през което той може да притиска артерията, не трябва да е по-дълго от час. Ако турникетът е поставен правилно, пулсът на пострадалия крайник липсва.
 • За да се избегне инфектиране, раната не бива да се пипа с ръце.
 • При кръвоизлив от носа студеният компрес в областта на носа е добро решение. Ако обаче и след 15 минути кръвта не спира-лекарската намеса е наложителна!

В заключение трябва да кажем, че понякога само няколко секунди забавяне могат да струват живота на пострадалия. Не бъдете самонадеяни и не опитвайте самолечение! Основна и най-ценна би била помощта ви за възможно най-бързо пристигане на Бърза помощ.

Източник: в.Kaufland


0 Коментара
Коментирай

(required)