Симптоми за Апандисит

Симптоми за апандисит

Острите болки в корема-симптом за апандисит!

Острите болки в корема – симптом за апандисит. Възпалението е опасно и застрашава всички органи.

Преди развитието на хирургията възпалението на апандисита е било фатално заболяване. Всички пациенти са загивали от неговите усложнения. Днес това е най-често срещаното остро коремно заболяване и в повечето случаи се цери с лека операция за няколко дни. Среща се във всяка възраст, но най-вече при тийнейджъри.

Нарушената перисталтика или чревни паразити най-често увреждат епитела на лигавицата на апандисита. Това води до навлизане на микроорганизми в неговата стена и развитието на възпалителен процес.

Той предизвиква болки, като първото денонощие гнойното възпаление обхваща цялата стена на апандисита. За няколко дни некрозира възпалената стена и се стига до перфорацията му /спукване/. Това е опасно, защото води до перитонит, криещ преки рискове за живота.
Важно е още при появата на болките страдащият да потърси лекарска помощ. Лекарите съветват веднага щом получим чувство за натиск в областта отдясно на пъпа или в горната част на корема, както и гадене, да потърсим помощ.
В противен случай гнойта попада в коремната кухина, а при тежки случаи се стига и до септикопиемия-разпространение на гнойния възпалителен процес чрез кръвния ток до други вътрешни органи. Тогава шансовете за добър изход са силно намалени.
Скоро след първите симптоми болката се измества в долната част на корема, вдясно под пъпа. При натиск и рязко отпускане на ръката в тази зона, болката се усилва. На същото място коремната стена е опъната. Това вече е симптом за предстоящо спукване на апандисита и нямате никакво време за губене. При съмнителни случаи е по-добре погрешно изпращане в болница, отколкото да се изчака перфорацията в къщи.
Абсолютно противопоказано е приемането на болкоуспокояващи медикаменти преди уточняването на диагнозата, защото това може да замъгли картината и да заблуди всеки доктор.
Апандиситът не е излишен орган. Той играе роля на коремна сливица и предпазва червата от много инфекциозни заболявания. Затова за операцията трябва да има основателни причини, а не просто профилактични.
в.Уикенд


0 Коментара
Коментирай

(required)