Сезоните влияят на холестерола

Сезоните влияят на холестерола

Следете нивото на холестерола редовно. Обездвижването през зимата утежнява нещата.

Нивото на холестерола се повишава през зимата и намалява през лятото, което предполага възможност за модифициране на евентуално необходимото лечение, твърдят специалисти след провеждане на изследване, в което са участвали 517 мъже и жени на възраст от 20 до 70 години.
Лекарите твърдят, че жените и пациентите с ниво на холесетрола над нормата са подложени повече на сезонните изменения.
Тези данни дават обяснение на всички, решили да намалят нивото на холестерола чрез диети и физическо натоварване, защо нивото на холестерол не намалява през зимата.
Напълно възможна причина според американските учени за намаляване на нивото на холестерола през летния период е увеличаването на обема на циркулиращата кръв, което се наблюдава в по-топло време.
Физическата активност и намаляването на масата на тялото са способни да намалят нивото на холестерола, а именно през зимата хората най-често напълняват, което е свързано със заседналия начин на живот.
Изследванията през зимата показват средно увеличаване на нивото на холестерол с 4 мг при мъжете и с 5,4 мг при жените. Сезонни колебания на нивото с 11 мг при мъжете и 18 мг при жените са били открити при пациенти с първоначално високо ниво на холестерола – повече от 240 мг.
На следващия етап от своето изследване специалистите ще проведат допълнителни изследвания, за да обяснят по-силно изразените колебания на нивото на холестерола при жените. Те препоръчват на лекарите преди лечение да се измерва нивото на холестерола по няколко пъти, за да намалят вероятността от грешка.
в.Всеки ден
снимка:интернет


0 Коментара
Коментирай

(required)