Св. Екатерина

Света великомъченица Екатерина

Църковни празници и именни дни

24 ноември е денят на света великомъченица Екатерина. Тя е покровителка на майките. На този празник жените приготвят пресни питки и намазани с мед, ги раздават на близки хора – за предпазване от болести, за здраве и благополучие.
Св. Екатерина е била чудно хубава и изключително мъдра девойка от Александрия. В истините на Христовата вяра била въведена от духовния баща на нейната майка, един пустинник със светъл ум и праведен живот. Красивата Екатерина не искала и да чуе за брак – тя имала своя Небесен годеник.
Когато в Александрия пристигнал беззаконният цар Максимиан – гонител на християните, събрал народа на своя езически празник. Екатерина смело се явила пред него и изобличила лъжливите му идоли. Царят заповядал да я предадат на смърт. Всички плачели и жалели. Войник отсякъл главата на светата девойка. Това станало около 305 година. Преданието разказва, че ангели взели тялото и и го отнесли на Синайската планина. Когато светите и мощи били открити там, вярващи издигнали великолепен манастир.

На 24 ноември празнуват носещите имената Екатерина, Катерина, Катя и Тина.
в.Уикенд


0 Коментара
Коментирай

(required)