Световен ден – НЕ КУПУВАЙ НИЩО – 23.11.2012

Buy Nothing Day (BND) или ДЕН БЕЗ ПОКУПКИ се отбелязва на 23,11,2012г. В много държави по света се обявява ДЕН БЕЗ ПОКУПКИ, като протест срещу консуматорското общество.  Честването му, между Деня на благодарността и началото на голямото Коледно пазаруване, го прави популярен между все повече и повече симпатизанти, и се превърща в традиция за 60 страни по света.

История

През 1992 година канадския артист Тед Дейвид се обявява против консуматорското общество. Първия ДЕН БЕЗ ПОКУПКИ е организиран в Мексико през Септември, като ден на обществото, за да се разгледат въпросите на свръх-консумация.

Честване

През 1997г честването на ДЕН БЕЗ ПОКУПКИ е преместено в Петъка, веднага след американския Ден на благодарността, наричан още „ЧЕРЕН ПЕТЪК“, който е един от най-натоварените за пазаруване дни в САЩ. През 2000 година ДЕН-ят БЕЗ ПОКУПКИ е шумно рекламиран и пропагандиран в САЩ

Критика

Докато критиците на ДЕН-ят БЕЗ ПОКУПКИ обявяват, че това е нищо друго освен насърчаване на потребителите да пазаруват още-повече на следващия ден, то поддръжниците твърдят, че ДЕН-ят БЕЗ ПОКУПКИ „не е само за промяна на навиците за един ден“, а и „за стартиране на траен ангажимент към нов начин на живот, с по-малко консумация и произвеждане по-малко отпадъци“.

В САЩ на този ден се рекламират мащабни дарителски акции, в които хората са приканени да дарят излишните им зимни палта и обувки за бедните. Организират се и базари, на които може да се извърши бартерна замяна на вещи.

0 Коментара
Коментирай

(required)