Предколедно почистване

Голямо предколедно почистване

Голямо предколедно почистване…. Коледа наближава, а с това и мисълта за основно почистване на дома става все по-натрапчива…

Все пак празниците са времето, което обикновено прекарваме с най-близките си роднини и приятели – време за релакс, радост и почивка, за което е нужна и приятна атмосфера. Не всички обаче знаят, а може би не искат да знаят колко усилия коства това на всяка добра домакиня.
Обикновено преди големите християнски празници като Коледа и Великден повечето домакини са обхванати от лудешки приготовления и, разбира се, от дежурното голямо почистване на дома. Добра идея, защото има ли някой, на когото да не му е приятно да прекара свободното си време в чиста и красиво подредена къща. Но за да не си навличаме неприятни емоции покрай предпразничното почистване, добре е да планираме и изпълним всичко предварително. А още по-добре, ако в акцията се включи цялата фамилия.
Ефектът
Ефектът от предпразничното почистване е само визуален. То е ценно и от хигиенна гледна точка, тъй като с помощта на подходящи почистващи препарати успяваме да отстраним не само праха, а и различни вредни микроорганизми. Струва си да предвидите няколко дни, за да подредите и освежите дома си. Така ще пуснете в него добрата енергия, съветват специалистите по фън шуй. А благодарение на нея ще добиете желание за промяна и нови предизвикателства. За мнозина това може да има символично значение – почиствайки дома си, пречистваме и живота си, готови сме за ново начало.
Разбира се, не е нужно да чакаме навечерието на Коледа, за да се впуснем в „яростно танго с метлата“. Най-добре изберете подходящи дни /в края на ноември или началото на декември/, съобразявайки се с професионалните и другите си ангажименти. Не се отказвайте от този обичай, дори ако редовно почиствате дома си и в него цари безупречен ред. Съсредоточете се например върху натрупаните вестници, списания и всякакви отдавна ненужни ви бумаги. Постарайте се да съберете всички вестници, разхвърляни из къщата. В края на краищата не можете цял живот да ги пазите, иначе домът ви ще заприлича на склад за хартиени отпадъци! Е, ако в някои от тях има ценни статии, съвети и т.н., които държите да запазите, определете специално пространство /кутия, шкафче, лавица/ за целта и ги подредете там. Повечето домакини имат необикновената дарба като хамстер да си складират разни лъскави списания. Прекрасно, но не забравяйте, че живеем във века на интернет и няма никакъв смисъл да трупате излишна хартия. Трябва ви съвет – влизате в мрежата и го получавате! Затова вместо да си губите времето да подреждате списания, по-добре въведете ред в семейните документи и сметки. Не изхвърляйте безразборно – някои квитанции /особено за платени сметки и вноски по кредити/ трябва да съхранявате поне година! Останалите, които вече не са нужни, е добре да накъсате на парчета, за да предотвратите попадането на лични данни в лоши ръце.
Огледайте гардеробите за дрехи, които отдавна не сте обличали, и т.н. Това със сигурност ще ви се отрази добре – част от тях можете да подарите или продадете, други да подарите на бедни хора, трети просто не стават за нищо и ще отидат в кофата за боклук.
Пердета и завеси
Свалете всички пердета и завеси, изперете ги според изискванията за материята, от която са ушити. Ако прането не е подходящо, занесете ги на химическо чистене. Следващата стъпка е измиването на прозорците. За да ви е по-лесно, почистете преди това паяжините около тях. Хубаво е да миете прозорците в слънчев ден – така не само няма да ви е студено, но и стъклата бързо ще изсъхнат. Първо измийте дограмите, после преминете към стъклата. Ефектът е най-добър, ако използвате подходящ спрей – пръскате, избърсвате и готово.
После идва ред на вратите из цялата къща /любимо място за рисуване с моливи, тебешири и т.н. на хлапетата!/. Отделете им достатъчно време, за да не останат по тях издайнически следи, които веднага „лъсват“ на по-ярка светлина. Специално внимание искат бравите и местата около тях – там се трупа най-много мръсотия. Мека кърпа и препарат за почистване на дървени повърхности ще свършат прекрасна работа.
Лампите и мебелите
Лампите и мебелите са любимото място за трупане на домашен прах. Тук е добре почистването да се извършва от двама души – мъжка ръка по-лесно се справя със свалянето и поставянето на абажурите. Внимавайте с използването на стълби, за да не превърнете голямото почистване в голям личен проблем. Щом обаче почистите всички лампи, веднага ще откриете, че светлината в дома ви сякаш е станала по-силна.
Когато се захващате с мебелите, започвайте винаги от най-горната им част, тъй като там се натрупва най-много прах. По-трудно обаче е почистването на лавиците, по които има много снимки и любими джунджурийки. Избършете всяка от тях! И не забравяйте картините по стените.
Твърдите подови повърхности бързо се почистват – избирате препарат, сипвате в хладка вода и действате. С килимите обаче не е така. В някои случаи прахосмукачката не е достатъчна и е необходимо пране. Ако нямате подходящ уред, може би е по-добре да помислите за специализирана услуга.
Банята
Банята е мястото, където почистването е най-уморително. Истинска гимнастика! Ако обаче си набавите подходящи гъби, кърпи и препарати за фаянс, метални части на чешми и душове, както и за отпушване на канали, скоро всичко ще блести от чистота. На финала излъскайте огледалата и трудът ви веднага ще бъде подобаващо отразен. Остава само да извадите играчките за елхата…

Как да направим голямото предколедно почистване?
Най-добре, разбира се, е комплексното почистване, благодарение на което всички ъгълчета в дома ни, включително тези, до които рядко се докосваме, ще бъдат старателно почистени. Веднъж в годината например можете да се възползвате от услугата, предлагана от различни фирми. Не всяка българска домакиня обаче би се съгласила непознати хора да се вихрят с техника и домашна химия из къщата и и полагат неистови усилия тя да светне преди Коледа.
Някои често се питат защо трябва да чистим основно преди празници и стигат до извода, че в този ритуал, наследен от нашите баби и майки, няма логика. Но не е така – голямото есенно почистване е изключително необходимо. Приемайки условно понятието „голямо почистване“, можем да кажем, че прастарата традиция е може би по-древна от самия християнски празник и има връзка със зимното слънцестоене и пролетното равноденствие. Продиктувана е от необходимостта домът да бъде подготвен за зимата. Голямото почистване е и повод да погледнете къщата си с обективно око, да проверите съдържанието по всякакви лавици, шкафове, забравени мазета и килери и да се отървете от излишните вещи. Почистването на натрупаната мръсотия и прах помага да откриете истинската и красота. Подреждането на по-дребните и едри предмети придава хармония и спокойствие, а чистите тъкани /пердета, завеси, килими, дамаски и т.н./ ухаят приятно…

Източник: в.Кауфланд


0 Коментара
Коментирай

(required)