Петковден – обичаи и вярвания

 

Света Петка, Петковден

Православната църква чества на 14 октомври празника Петковден.

 

Светицата – патрон на името, е Света Петка Българска, а самото название произлиза от славянската дума „петък“, петият ден от седмицата. Счита се, че е свободен превод и пълно съответствие на името „Параскев“ или „Параскева“. В християнската религия Преподобна Параскева – Петка Търновска /X-XIв в./е светица и отшелничка, родена в град Епиват, Тракия. Мощите на светицата са едни от трофеите, които донася цар Асен II след Клокотнишката битка. Налагането на култа към Света Петка провокира написването на редица литературни творби, между които най-известно е житието на Света Петка, дело на патриарх Евтимий.

Смята се, че празникът слага  край на лятото и начало на зимата. В християнската митология Света Петка се почита като покровителка на жените и техните домашни дейности – предене, тъкане, кроене, шиене.
В планинските райони на Петковден се извършват обреди, които имат връзка с животновъдството. Овчарите пускат кочовете при овцете за оплождане. Докато трае оплождонето, жените не бива да подхващат никаква работа – не плетат, не шият, не перат и не месят тесто, за да се роди здрав добитък. След оплождането те изпичат пресни питки и ги раздават със същата цел.
Правят се семейно-родови курбани, сборове и служби за здраве и за нова къща. За курбана жените носят хлябове, вино, ракия. Прави се обща трапеза, която най-напред се прекадява и благославя от свещеника. Преди ядене жените си раздават една на друга парче хляб.
Главно в Тракия около Петковден /в понеделник или събота преди празника и след него до Архангеловден/ се устройват есенни жертвоприношения на черна кокошка, наричани кокоша черква, в които участват само жени. В по- редки случаи курбанът е общоселски и се коли черен овен. Обичаят е за умилостивяване на мъртвите, на демоничните същества и болестите, в чест на стопанина покровител. В събота преди Петковден в някои райони е Петковската задушница. Именници са Петко, Петкана, Параскева. Освен курбан чорба на трапезата се слага яхния с овче месо и праз и сарми от лозови листа.
в.Уикенд


0 Коментара
Коментирай

(required)