Оглупяваме от мазнините

Оглупяваме от мазнините!

Тежките храни водят до Алцхаймер

Мазната храна е един от най-честите причинители на болестта Алцхаймер. Доказано е, че намаляването и забавя състаряването на мозъчните клетки. Така хората успяват да запазят максемално дълго умствените си възможности.
Учените, изследващи намаляването на умствените възможности, са стигнали о единомислие. Затлъстяването, захарният диабет тип 2, сърдечните проблеми и холестеролът ни карат да оглупяваме бавно, но сигурно. Така човек може да загуби своята идентичност и способност да мисли, само защото не иска да се откаже от „малките удоволствия“, които приема в големи количества.
Алцхаймер, като една от най-известните форми на придобито слабоумие, е най-силният пример за това. Изследванията показват влошаване на симптомите при пациентите с нея, когато се хранят с мазна животинска храна, и намаляването им, когато я спрат. Увлечението ни по мазните животински продукти идва от времето, когато хората са си изкарвали прехраната с лов. Тогава е нямало нужда да мислят много, а са имали нужда от мускули.
Днес е необходимо повече да пазим силата на ума си, отколкото да трупаме мускули. Нека не забравяме, че мозъчните клетки са единствените, които не се възстановяват по време на нашия живот, но могат да се увредят.
в. „Всеки ден“, Година I, брой 35


0 Коментара
Коментирай

(required)