Наднорменото тегло убива съня и стомаха

Килограмите не са опасни само за сърцето, наднорменото тегло убива съня и стомаха.

Наднорменото тегло убива съня и стомаха

Всички знаем, че високото кръвно налягане е една от водещите причини за инсулт. Излишното тегло или физическата неактивност водят до високо кръвно налягане, затова поддържането му в нормални граници намалява риска от сърдечносъдови и мозъчносъдови инциденти. Не само от това обаче са фаталните последствия от затлъстяването. Излишните килограми причиняват още куп не по-малко опасни болести.
Американската сърдечна асоциация препоръчва възрастните да извършват най-малко 150 минути от средно по интензитет или 75 минути тежко физическо натоварване на седмица. Това означава, че само с 30 минути ходене на ден, 5 дни в седмицата, можете сериозно да подобрите здравето си.
При хората, които страдат от затлъстяване, се наблюдават по-често разстройства на съня като сънна апнея.
Болните от сънна апнея имат по-висок риск от високо кръвно налягане, сърдечни аритмии и мозъчен инсулт.
Един от всеки пет човека с наднормено тегло страда от така наречения метаболитен синдром. Той се характеризира с високо кръвно налягане, инсулинова резистентност и други състояния, които увеличават риска от по-сериозни заболявания. Диабетът е друг рисков фактор за мозъчен инсулт или миокарден инфаркт, който засяга все по-голяма част от населението. Затлъстяването е номер едно рисков фактор за диабет тип 2. Затлъстяването увеличава инсулиновата резистентност на организма, тъй като мастната тъкан пречи на тялото да го използва нормално.
Затлъстяването поставя децата в риск от хронични заболявания като диабет, сърдечносъдови заболявания като хипертензия, ангина пекторис, сърдечни аритмии и други. Американската сърдечна асоциация препоръчва здравословна диета и повече физическа активност за деца – поне 60 минути на ден. С увеличаване на броя на децата с наднормено тегло зачестяват случаите на инсулти сред по-млади хора. Рискът от мозъчен инсулт при затлъстелите деца се увеличава с възрастта.
Като на високорискова популация, на хората с наднормено тегло при наличие и на други рискови фактори често се предписва нискодозирана ацетилсалицилова киселина /АСК/ за профилактика на миокарден инфаркт или мозъчен инсулт. Но тази профилактика си има цена.
Таблетките ацетилсалицилова киселина за предпазване от инфаркт и инсулт, макар и със специална обвивка, за която се смята, че щади стомаха, могат да увредят сериозно стомашно-чревния тракт. 60% от тези пациенти имат множество лезии по стомашната лигавица, които често водят до анемия поради постоянната, макар и малка кръвозагуба. 11% от хората, взимащи редовно ацетилсалицилова киселина в ниска доза, развиват стомашна или дуоденална язва и нейните усложнения като кървене и перфорация. Тези състояния могат да имат фатален край. Не е тайна, че след качествен нощен сън се чувстваме добре. Той не само предоставя време на тялото за почивка и презареждане, но може да бъде от решаващо значение за способността на мозъка да учи и запомня.
в.Всеки ден


0 Коментара
Коментирай

(required)