Наднорменото тегло причинява шипове

Наднорменото тегло причинява шипове – компреси с ленено семе облекчават болките

Наднорменото тегло причинява шипове

Шипът е заострен израстък на костта – най-често на петата. Болката е много силна и пречи на нормалното движение, като често сваля страдащия на легло.
Основна причина за появата му е силното натоварване на костта на петата и на меките тъкани. Това натоварване води до възпаление на плантарната фасция – сухожилието долу на стъпалото, което захваща заоблената част на петата за костта.
Споменатото състояние се нарича плантарен фасцит. Ако не бъде премахнато, напрежението върху сухожилието натоварва петата и за да се защити, организмът образува костен шип.
Най-честият признак за наличието на шип е остра болка при първите стъпки сутрин и известно време, прекарано в неподвижно състояние.
Костните шипове може и да са свързани с травми, затлъстяване, подагра, лупус, мускулно възпаление, ниврологични проблеми /например синдром на карпалния канал/, натоварване на дъгата на ходилото, усилено спортуване, продължително стоене в изправено положение или ходене пеша.
Среща се най-често при страдащите от алкалоза, артрит, неврит или тендинит.
Костният шип може да бъде причинен и от калциеви отлагания.
Повечето хора, страдащи от заболявания на петата, са на средна възраст или с наднормено тегло.
Единствено рентгеновото изследване може категорично да констатира костен шип в петата. Наличието му може да доведе до образуване на малки туморчета в окончанията на няколко нерва, които са много болезнени.
Опитайте упражнения за разтягане, дълбок локален масаж, физиотерапия и билки с противовъзпалително въздействие. Можете също да използвате горещи компреси с масло от ленено семе. Поставете маслото в тенджера и го загрейте, но без да завира. Потопете марля и я сложете върху засегнатото място. Покрийте с по-голям от марлята найлон, отгоре сложете термофор и дръжте компреса топъл. Трябва да престои от половин до два часа – според нуждата.
Помагат масажите с лед на стъпалото. Сменяйте топлите бани на стъпалото със студени. Ако обичате да ходите или бягате за здраве, опитайте вместо това да карате велосипед или да плувате.
Избягвайте да ходите върху твърди настилки като бетон и дърво или твърди подове без килими. За облекчаване на болките ще помогнат и бани на ходилото от арника и лайка. Можете също така да увиете билките в кърпа и да ги наложите на засегнатата област като компрес.


0 Коментара
Коментирай

(required)