Кой е св. Димитър

Кой е св. Димитър

Кой е св. Димитър

Св. великомъченик Димитър се е родил в трети век в Солун. Баща му бил градоначалник. Тайно вярвал в Христа, но не смеел открито да изповяда вярата си, понеже по онова време имало голямо и много свирепо гонение срещу християните.
Когато Димитрий поотраснал и можел да разбира истината, родителите го въвели в молитвената стая и започнали да го учат на вярата в Господа Исус Христос. След смъртта на родителите си Димитрий наследил голямо богатство. Максимиан Херкулий, съимператор на Диоклетиан назначил високообразования Димитрий на мястото на баща му. Изрично му заповядал да очисти Солун от християните, да убие всеки, който призовава името на разпнатия Христос. Той обаче започнал открито да изповядва и слави името на Спасителя и да учи всички на истинската вяра.
През 306 г. новият източен император Галерий се връщал с войската си от далечен поход на изток и минавал през Солун. Димитрий дал половината от своето богатство на верния си слуга Луп, а другата раздал на бедните. Почнал да пости, да се моли и да се готви за близката си смърт.
Рано сутринта на 26 октомври 306 г. войници влезли в тъмницата и се нахвърлили с копия върху Димитрий, който по това време се молел. И го убили. Тялото му лежало до вечерта, когато дошли християни, взели го и тайно го погребали.
Верният Димитриев слуга Луп бил в тъмницата и видял мъченическата смърт на господаря си. Прибрал дрехата и пръстена му, обагрени с кръвта му, и ги занесъл на вярващите. С тях извършвал много чудеса – изцелявал болести и недъзи. И той също бил умъртвен от императора. След приемането на християнството вярващите построили малък храм върху гроба на св. Димитрий. Мощите му са там и днес в църквата „Св. Димитър“ в Солун.
в.Уикенд


0 Коментара
Коментирай

(required)