Как да се предпазим от остеопорозата

Как да се предпазим от остеопорозата.
Костите се нуждаят от протеини и фосфор във всяка възраст.

Как да се предпазим от остеопорозата

Предпазването от остеопороза започва още от най-ранна възраст. Погрешно е схващането, че за болестта трябва да се мисли, когато надхвърлим 40-те. Тогава може би е вече късно. Хората с фамилна история на заболяването трябва да бъдат особено внимателни. Изграждането на здрави кости зависи не само от калция, но и от други елементи. Ето кои са те и как да си ги набавите.

 • Протеини
  Яжте достатъчно храни, богати на протеини. Костите се нуждаят от адекватно количество протеини. Те са основната съставна част на костите, така че не избягвайте храните, богати на протеини. Те спомагат за по-доброто усвояване на калция.
 • Калций и Фосфор
  Тези минерали са необходими за здравината на костите. Твърде голямото количество от единия може да наруши количеството на другия елемент. Затова специалистите препоръчват набавянето да става по естествен начин – чрез храната, а не чрез хранителни добавки. Прясното и киселото мляко са добри източници.
 • Витамин Д
  Задължителен за доброто усвояване на калций в червата. Източници на витамин Д са рибеното масло, млякото, някои плодови сокове и пълнозърнестата закуска. Като допълнителна добавка най-добре се приема витамин Д-3
 • Витамин К
  Много важен за здравината на костите, този витамин често отсъства от мултивитамините. Добър източник са тъмните зелени листни зеленчуци.

Движението забавя болестта.
Осигуряването на достатъчно движение е важно за здравето на костите и отлага развитието на остеопороза във времето. Внимавайте и с теглото си. Ниското тегло, особено при жените в по-зряла възраст, води и до загуба на костно вещество.
Много лекарства влияят върху здравината на костите. Не приемайте каквито и да било медикаменти на своя глава, винаги се консултирайте с лекар.
Пушенето е свързано с по-голяма чупливост на костите. А големите количества алкохол категорично вредят. Питие на ден обаче има добър ефект при жените.


0 Коментара
Коментирай

(required)