Как да се предпазим от настинки

Как да се предпазим от настинки

Пийте желязо, за да не станете жертва на студа и вирусите

С настъпването на все по-студените и мрачни есенни дни значително се увеличава броят на хората с простудни заболявания. След лятото организмът ни има нужда от още време, за да се пренастрои към зимен режим, и за това често боледуваме. Как да укрепим своя имунитет и да се противопоставим на настинките?

Витамин С
Витамин С е необходим за стимулирането на защитните сили на организма. Неговият недостиг неизбежно води до податливост на заболяване. Много витамин С се съдържа в цитрусовите плодове, кивито, червеният пипер, пресните плодове и зеленчуци. Ако вие или вашият лекар прецените, приемайте допълнително мултивитамини или витамин С на таблетки. Други важни за имунитета витамини са тези от групата В, които се съдържат най-вече в месото, рибата, яйцата.
Бирената мая също укрепва защитните сили. Прополисът има тонизиращо и регенератимно свойство.

Солена вода
Спреят с морска вода /два пъти дневно – сутрин и вечер/ се използва при лечение на хрема, но е полезен и за профилактиката на настинка, простудни и вирусни заболявания. Вирусите, предизвикващи простудни заболявания, са силно заразни и се предават най-често чрез ръцете. Най-лесно е да се заразите на местата, където се струпват или преминават много хора. Вирусите живеят с часове върху повърхността на предметите. Достатъчно е да прилепите мръсната си ръка до носа и да вдишате, за да се заразите.

Желязо
Ако не приемате достатъчно желязо, вашите клетки ще страдат и от недостиг на кислород, а това забавя обмяната на веществата. Недостигът на желязо се проявява под формата на повишена умора, бледост и отпадналост. Употребявайте повече риба, яйца, птиче и тъмно месо. Известно е, че умореният и отпаднал организъм трудно може да противостои на заболяванията. Почивайте си повече, спете повече, разхождайте се повече на чист въздух. Избягвайте пренапрежението и стреса.

Ехинацея
Полезните свойства на това растение имуностимулант са отдавна доказани и проверени. Ехинацеята повишава съпротивителните сили на организма към респираторните инфекции, в това число и към грипа. Препоръчва се растението да се приема в продължение на 10 дни всеки месец, а през зимните месеци или при грипна епидемия – в продължение на 20 дни. Ехинацеята се приема на капки /по 50 капки 3 пъти дневно/ или на таблетки /по 325 мг всеки ден/.

Намалете калориите
Общата тенденция е, че през есента и зимата хората приемат по-калорични продукти, отколкото през лятото. Тялото се запасява със сили, за да противостои по-успешно на идващите със студа заболявания. Но бъдете внимателни – прекомерно голямото количество калории и наднорменото тегло изморяват и отслабват организма, а голямото количество мазни и сладки храни намалява имунната защита.
в.Всеки ден


0 Коментара
Коментирай

(required)