Зелето лекува

Зелето лекува

Зелето лекува

Зелето е не само хранително, но и прекрасно лечебно средство. Намиращата се в него целулоза /1.63 на сто/ влияе върху жизнената дейност на полезната чревна бактерия. Подпомага изхвърлянето на холестерина от организма и има важно значение за профилактика на атеросклерозата.

Полезни за организма и са и съдържащите се в него ферменти, калиеви, фосфорни и серни соли. Суровото зеле се препоръчва на хора на физическия труд, чиято работа е свързана с продължително натоварване на крайниците.

Сок от прясно зеле се препоръчва за лечение на язви на стомаха и дванадесетопръстника. Той спомага за зарастване на язвата и води доста бързо до оздравяване или чувствително подобряване състоянието на болния. Сок от зеле може да се приготви със сокоизтисквачка или с машинка за месо, след което се изтисква през марля. Не се препоръчва приготвеният сок да престоява повече от два-три дни, тъй като придобива неприятен мириз. Пресният сок трябва да се съхранява в хладилник. Всекидневната доза от сок е 5-6 чаши, 4 пъти на ден, 40-50 минути преди ядене по равни части. Курсът на лечение трае един месец, а при необходимост може и да се повтори. Зелевият сок е полезен и при гастрит с понижена киселинност на стомашния сок, холецистит, спастични и язвени колити.

Зелето е полезно защото листата му съдържат много витамини: 25-100мг витамин С, в незначително количество А, Б1, Б2, Б6, Р, К и холин. Във вътрешните му листа има повече витамин С, отколкото във външните. Витамин С се запазва добре, само при правилно приготвено кисело зеле. В целите зелки или нарязаните на половинки има 1-2 пъти повече витамини, в сравнение с накълцаното или нарязаното на ситно зеле. През зимата киселото зеле трябва да се съхранява на студено и в достатъчно количество саламура. То може да се запази и в замразен вид. При този случай губи не повече от 10-15 процента от първоначалното си количество витамини. Ако зелето обаче се размрази и отново се замрази се губят около 30-40 процента от витамините. Една част от витамините преминава в зелевата чорба, която придобива значително диетично и лечебно значение. Тя се препоръчва за пиене, като витаминозно и общоукрепващо питие, подобряващо апетита и храносмилането при болести на черния дроб, хроничен запек и хемороиди.

Зелето е полезно и със съдържащите се в него фитонциди, които оказват антибактериално действие на някои стафилококи, туберколозния бацил и други микроби. Фитонцидното действие на зелето се обяснява и от обстоятелството, че каша от зелеви листа, смесена с яйчен белтък се налага върху гнойна рана, обгоряло място с лечебна цел. Пресния зелев сок, разреден с хладка вода се използва за гаргара при възпаление на устната кухина в гърлото. Сок от червено зеле се препоръчва при заболявания на белите дробове, кашлица и прегракналост.


0 Коментара
Коментирай

(required)