Зелени храни за силен имунитет

Пролетната умора възниква най-вече заради натрупването в тялото на токсини, които са резултат преди всичко от всекидневните замърсители и произведените по химически път хранителни добавки. След дългата зима организмът няма сили да се справя с преработката им и се изтощава.

Зелени храни-силен имунитет

За да не позволите на имунитета си да се срине и да се разболеете тежко, променете менюто си със здравословно хранене. Зелените храни, които са типични за наближаващия пролетен сезон, ще помогнат на тялото ви.

Как да изчистим нитратите

Пролетта сервира на трапезата ароматната купа салата – маруля, репички, чесън, лук, краставици или пък зеле и морков с много копър и магданоз. Достатъчен е ароматът, за да се почувстваме бодри. Уви, заедно с витамините обаче поглъщаме и доза нитрати.
Световната здравна организация е сложила норматив – допустимите стойности се изчисляват в зависимост от теглото на човек. На килограм телесна маса за едно денонощие се полагат само 3,65 мг. нитрати. Така че възрастен човек с тегло около 80 кг. може да „поеме“ около 300 милиграма без риск.
Има прост начин да изчистим зеленчука от вредните вещества преди готвене.
Спанакът попива най-много нитрати от почвата. Достатъчно е да покисне един час във вода и голяма част от тях преминават в нея.
Отровите се концентрират в стъблата и корените. Така че, ако решите сами да приготвите спаначено пюре, сложете само листата.
Не използвайте въобще дръжките. Не се изкушавайте да направите кьопоолу от коренчетата. Смачканите и увехнали листа трябва да се хвърлят, защото те трупат нитрати. С риск да намалим витаминното му съдържание, спанакът може да се бланшира.
Листата на пресните салатки и на марулята се отделят от кочана, който се изхвърля. Те се оставят да киснат във вода половин -един час преди консумация. Щом нарежем салатата, тя трябва веднага да се яде. Ситното нарязване също повишава съдържанието на нитрати.


0 Коментара
Коментирай

(required)