Здравословното хранене е болест

 

 

Орторексия – болестта да ядем само здравословна храна

Tази болeст на нашето време е характерна най-вече за западното общество. Тя се появява след манията по диетите, култът към тялото и страха от консумиране на храни, обогатени с изкуствени продукти. Разликата между анорексия и орторексия е в количеството и качеството на приеманата храна.
Орторексията се определя като патологичен стремеж да се ядат следните типове храна – натурални, растителни, без консерванти, без мазнини, без червени меса. Начинът им на приготвяне – нарязването по специален начин или употребата само на дървени или керамични съдове, също може да бъде един от симптомите на орторексията. Това патологично състояние може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Липсата на достатъчно мазнини в организма пречи например на усвояването на мастноразтворимите витамини, като А, D, Е и K. Без месо нивото на желязото в кръвта намалява значително. Дори да се приемат богати на желязо и протеини храни с растителен произход, те са с по-ниско качество. Липсата на някои от основните хранителни вещества в организма може да доведе до анемия, липса на витамини и енергия.
Също както при булимията и анорексията, лечението на тялото е по-лесно от лечението на психиката. Трябва да се премахнат всички навици, придобити от орторексиците, а за това се изискват много желание и време.
Симптоми на орторексията. Сред основните симптоми са:
– маниакалната пристрастеност към здравословното хранене. Най-често се среща при хора, страдали от хранително разстройство като анорексията или булимията. Често тези хора, в стремежа си да се излекуват от една зависимост, изпадат в друга;
– изключване от храната на червени меса, мазнини и храни, обработвани с изкуствени вещества;
– стриктно спазване на хранителния режим, дори при специални случаи.

Думата “орторексия” идва от гръцкото “орто”, което означава “точен”. Болестта е описана за първи път от д-р Стивън Бартман, практикуващ алтернативна медицина.


0 Коментара
Коментирай

(required)