Здрава коса след лятната ваканция

Здрава коса след лятната ваканция

Красивата, жизнена коса е признак на добро здраве.

Известно е обаче, че през лятото косите ни са особено податливи на увреждане-UV лъчи, вятър, пясък, солена морска вода… всичко това ги прави сухи и чупливи и някак безцветни. Как да им помогнем?

Най-простият и същевременно най-трудно прилаган метод за здрава коса е диетата, богата на минерали като силиций, сяра, цинк, желязо, мед, калций, както и на витамин А и Е. Важни за косата са и аминокиселините метионин и цистеин. Затова във всекидневното ни меню задължително трябва да присъстват сирене и други млечни продукти, яйца, зърнени храни, лук, ядки, соя, бобови култури и морски риби.
В голяма степен доброто състояние на косата ни зависи от кожата на скалпа. Ако тя е суха, прекалено мазна или образува пърхот, трудно ще поддържате косата си в добра кондиция. Много хора не обръщат внимание на шампоана, с който я мият, и обикновено избират козметика според цената или поредната видяна реклама. Да, шампоанът наистина има най-кратък досег с косата ни, но неподходящият продукт може да увреди кожата на главата ни, да наруши липидния баланс, да предизвика възпаления, лющене и прочее неприятни последствия. А възпалената кожа е податлива на гъбични инфекции, които са причина за пърхот и косопад. Затова когато избирате шампоан, имайте предвид вида на вашата кожа и на нейните потребности.
За тези, които се борят с проблеми като сърбеж, косопад /повече от 100 косъма дневно/, пърхот или себорея, има специален медицински шампоани. Да, малко по-скъпи са, но пък гарантират предпазването на косата ви от допълнително увреждане.
За съжаление върху косата ни влияят и други фактори, които не винаги зависят от нас-стрес, хормони, гени. Лошият външен вид на „гривата“, косопадът, чупливостта на косъма могат да са не само козметичен дефект, а и признак на някакво заболяване /напримар проблеми с щитовидната жлеза, анемия, хормонален дисбаланс и т.н./. Затова, ако забележите подобни симптоми, които дълго време не изчезват, най-добре се обърнете към лекар.
Ако ли пък не, тоест косата ви просто има нужда от възстановяване след лятната ваканция, можете да прилагате следните съвети:
1. След всяко миене използвайте маска за коса-тя предпазва от увреждане при ресане и сушене, помага за овлажняването на вътрешната част от косъма.
2. Когато попивате мократа коса с кърпа, не я търкайте грубо, а само леко притискайте хавлията към главата.
3. Не използвайте всекидневно фиксираща козметика – някои продукти трудно падат, освен това съдържат алкохол и други изсушаващи съставки.
4. Ако използвате сешоар, старайте се да го държите минимум на 20 см. от главата. Най-добре е да сушите косата от основата към краищата и в зависимост от посоката на естествения растеж.
5. Колкото се може по-рядко използвайте електрическа маша или преса за изправяне или навиване на косата.
в.Кауфланд


0 Коментара
Коментирай

(required)