Затлъстяването причинява рак

Затлъстяването причинява рак. Всеки трети тумор е предизвикан от лошо хранене.

Затлъстяването причинява рак


В близките години наднорменото тегло сигурно ще се превърне в основна причина за раковите заболявания, особено при жените. То вече предизвиква 8% от случаите на рак в Европа, твърдят учени от университета в Манчестър, Великобритания.
Техните предположения се базират на разработен от самите тях модел за оценка на броя на раковите заболявания в 30 европейски страни. През 2002 г. 70 хиляди от двата милиона случаи на ракови заболявания са били свързани със затлъстяването. Към 2008 г. този показател вече е нараснал до 124 хиляди. 65% от случаите на колоректален рак, рак на гърдата при жените в менопауза и ендометрия се срещат при хората, които страдат от затлъстяване. Доказано е, че в САЩ затлъстяването води до 20% от общите случаи на рак.
Учените все още не могат точно да определят защо наднорменото тегло така сериозно повишава риска от рак, но смятат, че това е свързано най-вече с хормоните. Когато телесната маса се увеличи, човек произвежда повече естроген, който спомага за растежа на злокачественото образувание. Хората с наднормено тегло /най-вече в областта на корема/ страдат също така от повишена киселинност на стомаха, която е благоприятна за появата на рак на стомаха, червата и хранопровода.
Чипсовете, пържените картофи и някои видове пуканки буквално са вредни за здравето, заявиха пък шведски учени в свой доклад на проведеното извънредно заседание на Световната здравна организация /СЗО/ в Женева.
Тези продукти в резултат на високата им термична обработка изработват вещество-акриламид, което специалистите все по-често свързват с развитието на рак при хората.
Учени от Университета „Кембридж“ също са провели много изследвания на тази тема. Техните резултати показват, че 35% от случаите на рак са пряко свързани с храната: „Употребата на бекон, шунка, кренвирши и други колбаси увеличават риска от развитието на рак на червата с около 50%. Рискът се увеличава и от недостига на целулоза в храната, в която преобладават рафинирани продукти“, съобщават учените.

Какво да ядем?
Диетолозите не препоръчват пълен отказ от месото- то просто трябва да се сведе до минимум /1-2 пъти седмично/. Месните продукти много по-често са вредни, защото съдържат добавки, за които потребителят въобще не подозира.
Екологично чистите плодове и зеленчуци си остават най-добрата храна. Но те се намират все по-трудно. Съдържанието на нитрати в зеленчуците зависи от сорта, условията на отглеждане, състава на почвата и други фактори, в това число използваните при отглеждането им азотни торове.
Опасността от постъпването на нитрати в организма се свързва с тяхното канцерогенно действие. В устната кухина, хранопровода и стомаха под действието на микрофлората нитратите се възстановяват до нитрити, а нитритите са още по-опасни за здравето-тяхната токсичност превишава 30 пъти токсичността на нитратите.
Ситуацията се усложнява от всевъзможните консерванти и стабилизатори, които се добавят в колбасите.

в.Всеки ден


0 Коментара
Коментирай

(required)