Европа през зимата

Европа през зимата

Когато чуят за зимни пътувания из Европа, първото нещо, което си представят повечето хора, са заскрежени склонове и претъпкани ски курорти. Но една такава ваканция може да предложи много повече от това.

Неслучайно най-печените пътешественици предпочитат да пътуват из Европа именно през зимата. И по-конкретно през януари и февруари, когато коледно-новогодишната треска вече е само спомен.

Времето да се планира и организира следновогодишно пътуване до някоя или няколко европейски страни е именно сега.

Ето кои са причините да се направи това:

Европа през зимата.

Ниски цени
Тъй като зимата се води слаб туристически сезон, това е и периодът на ниските цени, отстъпките и изгодните оферти. Важи за всичко-самолетни билети, хотели, турове, коли под наем и какво ли още не. Ако не желаете да ползвате услугите на туроператор, интернет ще ви предложи безброй идеи и възможности. Съществуват много сайтове, в които са събрани на едно място хиляди оферти за изгодни пътувания и резервации на хотели. Два от най-популярните са momondo.com и offseason.com.

Европа през зимата – Айфеловата кула

По-малко тълпи
Ако на снимките от пътуванията ви различните атракции са закрити почти изцяло от туристи, ще имате възможност да промените това. През зимата из Европа не може да става и дума за тълпите, които прииждат през топлите месеци. А това означава, че няма да се налага да чакате часове, за да се доберете до някоя забележителност. Това важи дори за най-популярните като Айфеловата кула в Париж и Колизеума в Рим. Освен това зимата придава допълнително очарование на класическите емропейски дестинации. Побелелите от сняг замъци, мостове, фонтани и статуи създават почти приказно усещане. Особено ако сте добре екипирани за студа.

Европа – Колизеума в Рим

Пазари и фестивали
Из цяла Европа има великолепни улични пазари, които можете да разглеждате часове наред и от които можете да се сдобиете с чудни неща – от подправки, през бижута до произведения на изкуството. В който и град да се намирате, ще се почувствате почти като местен жител, защото няма да се налага да разбутвате с лакти туристите, за да си купите нещо.
Другият сигурен начин да усетите автентичния дух на мястото, на което сте, е да се насладите на местен фестивал или карнавал. Из Германия, Дания, Италия, Австрия и Швейцария се провеждат много такива, затова просто се поинтересувайте предварително.

Атракции на закрито
Ако в някакъв момент студът ви дойде в повече, в който и голям европейски град да се намирате, ще можете да стоите на топло, разглеждайки многобройни музеи, галерии, дворци или катедрали. През зимата в театрите и концертните зали също се поставят повече спектакли, които си заслужава да се видят.

Разпродажби
За любителите на шопинга няма по-добър момент да посетят Париж, Милано, Лондон, Рим или друг голям европейски град от първите две седмици на януари. Тогава магазините с дизайнерски стоки традиционно правят зимни разпродажби и отстъпките в цените са повече от главозамайващи. Разбира се, това важи не само за марковите стоки.

Зимни угощения
През зимата менюто на повечето ресторанти и кръчми из Европа е доста по-различно от това през останалото време от годината. Необходимостта да се устоява на студа е довела до появата на традиционни за различните райони ястия, които са изключително загряващи и питателни. Затова забравете з0а салатите с пресни зеленчуци и пиците и си поръчайте някой местен зимен специалитет – било то зеленчукова яхния, печено с гъст сос, фондю или нещо друго. Греяното вино също е добра идея, особено вечерно време.

Европа през зимата – зимни пътувания

Средиземноморски контраст
Средиземноморието просто се присмива на зимата. Дори когато другите части на Европа са сковани от студ, разходките из Южна Испания, Южна Франция, италианската Ривиера и гръцките острови рядко изискват връхна дреха. Ако искате поне за малко да се спасите от студа, посоката ви е натам. Цените са доста по-ниски, отколкото през лятото, а и ще можете да разгледате забележителностите без да рискувате да си докарате слънчев удар.

в.Кауфланд


0 Коментара
Коментирай

(required)