Димитровден – Честит празник!

Честит имен ден!

Зимата идва на Димитровден

На 26 октомври всяка година почитаме св. Димитър, когото смятат за родственик на св. Петка. Той е един от най-почитаните светци в българската традиция. Според народните представи от Димитровден започва зимата, а народната поговорка гласи: „Георги лято носи, Димитър – зима“. Според легендите св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на св. Георги. Той има дълга бяла брада, от която изсипва снега, яздейки червен кон. Някъде наричат празника Разпуст, защото на този ден освобождават ратаите и слугите и се договарят за следващата година.
Краят на селскостопанските работи се отбелязва със селски сборове, хора и песни.
Вярва се също така, че св. Димитър е брат на архангел   Михаил /душевадника/ – покровител на отвъдния свят – на умрелите предци. Затова около Димитровден е една от най-големите задушници, на която задължително всеки раздава варено жито и питки за помен. На този ден за здраве и дълголетие празнуват много именници, които носят името на светеца.
На трапезата присъства овнешкото, яхния с петел или кокошка /в зависимост дали именникът е жена или мъж/, печени ябълки и тиква.

Честит имен ден!

Виж рецепти за трапезата на Димитровден

в.Уикенд


0 Коментара
Коментирай

(required)